Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Вземат децата от 19 приемни семейства всеки месец

Средно по 19 приемни семейства на месец остават без настанените в дома им деца поради лоши грижи, тормоз или насилие, съобщава днес „Монитор“.
Миналата година 235 временни родители са били заличени от регистъра за приемна грижа, показват данни на Агенцията за социално подпомагане (АСП).

Със заличаването на семействата се забранява да отглеждат нуждаещите се деца в дома си, а вече настанените у тях се прехвърлят при други приемни родители.

„До тази мярка се стига, когато семейството не полага достатъчно грижи за детето или то е било жертва на насилие“, обясниха социални работници.

Шамари заради нерешена задача

През 2016-а например поради психически и физически тормоз над приемно дете отдел „Закрила на детето“ в Плевен е заличило от регистъра 55-годишна жена.

Временната майка отглеждала второ дете от дома за сираци, с което обаче не се справяла.

„Използвала е обидни квалификации спрямо детето, подценявала е възможностите му и го сравнявала с предходното дете. Признава, че шамаросвала детето, когато не можело да реши някоя задача“, се казва в доклада на социалните.

Проверката показала и че 11-годишното момиче се отглежда в неподходящи условия. „Детето е нощувало в една стая с непълнолетните внуци на приемния родител, с което е поставено в риск“, твърдят още от отдел „Закрила на детето“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *