Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

МС отмени наредбата за интегриране на бежанците

Правителството отмени Постановление №208 на Министерския съвет от 2016 г. за интеграцията на чужденците с предоставено убежище или международна закрила.
На извънредно заседание тази вечер Министерският съвет отмени Наредбата за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумение за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила, приета с Постановление 208 на Министерския съвет от 2016. Това съобщиха пред журналисти в МС министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев и министърът на вътрешните работи Пламен Узунов.

Наредбата се отменя с цел да се намерят стимули за по-добра интеграция на бежанците в страната, посочиха те.

Работна група, включваща експерти от няколко министерства, ще подготви до 7 април нова наредба, която ще бъде внесена за одобрение в МС, допълниха двамата министри.

Според кабинета тази наредба не работи и е необходимо да се създадат нови правила, които да бъдат съгласувани между социалното и вътрешното министерство.

„Работната група, която сме създали между МВР и Министерството на труда и социалната политика работи активно и ще бъде готова в средата на следващата седмица. След което ще бъде внесена в МС за гласуване. Сега действащата наредба наистина не е ефективна и създаваше много проблеми. Тъй като с нея са свързани и други нормативни актове, установихме, че всеки един нов акт затруднява по-нататъшната й промяна. Действията ни са напълно съгласувани с президента Румен Радев“, заяви Узунов.

Социалният министър Гълъб Донев допълни, че с Постановление №208 МС е бил приел наредба за условията и реда за сключване изменение и допълнение на споразумение за интеграцията на чужденци, получили международна закрила или убежище в Р България.

„МС след задълбочени дискусии стигна до това решение, тъй като всички се обединихме около това, че трябва да бъде разработен действащ механизъм за интеграция на чужденците, които са получили убежище или международна закрила. До момента нямаше координиращо звено на национално ниво, което да следи за всеки един етап от процеса на интеграция на чужденците. Имаше и някои пропуски, свързани с критериите за това до колко лицата изпълняват критериите са интеграцията“, коментира той.

По думите му досега действащата наредба не е била произвела нито едно споразумение за интеграция.

„Знаете за създалите се напрежения в някои общини и области по приема на чужденци. Отчитаме и поетите ангажименти на България по отношение на ЕС и другите държави. Отчитаме нашите ангажименти и по прелокацията и презаселването. Затова стигнахме до отмяната на постановлението“, каза още той.

Постановление 208 на МС от 2016 г. беше остро атакувано от социалистите по време на предизборната кампания както на президентските избори, така и на парламентарните.

Още преди 5 месеца Корнелия Нинова се закани, че кметове от БСП ще внесат жалба до ВАС, който да отмени постановлението.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *