23.07.2024

НЗОК поема по-скъпо лекарство за лечение на Хепатит Б

Blue folder with Hepatitis C diagnosis.

НЗОК отново напълно ще заплаща лекарство за лечение на Хепатит Б. Това съобщават от Здравната каса, като уточняват, че е разрешен проблем.

Става въпрос за предназначения за лечение на Хепатит Б лекарствен продукт Viread. От 1 април той отново става референт и ще се заплаща напълно от НЗОК. Това е отразено в актуализирания аптечен софтуер.

От касата уточняват, че здравноосигурените лица, на които е предписан Viread и рецептите им са валидни, от утре могат да получат продукта в аптеките.

В съобщението до медиите от Здравната каса обясняват, че в списъка на лекарствените продукти за домашно лечение, които те заплащат напълно или частично, е бил включен лекарствен продукт с по-ниска цена от тази на Viread. Това налагало новият продукт да бъде заплащан напълно, а за останалите подобни продукти здравноосигурените трябвало да доплащат. Оказало се обаче, че на българския фармацевтичен пазар не били осигурени количества от новия лекарствен продукт с по-ниска цена. Това довело до напрежение сред пациентите, които трябвало да доплащат разликата в цената на Viread.

НЗОК е настояла и новият лекарствен продукт е заличен от списъка до осигуряването на регулярен внос. От касата уточняват, че промяната ще бъде отразена към 2 април, но решението е с предварително изпълнение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *