Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

Отмениха скандалното решение за Копривщица

На извънредно заседание Общинският съвет в Копривщица отмени решението си за отпадане на статута на града като архитектурно-исторически резерват.
Извънредното заседание беше свикано след като със заповед управителят на София област София Торолова определи като незаконосъобразно решението на Общинския съвет от 17-и март и го върна за ново разглеждане.

Спорното решение беше взето преди две седмици в момент, когато кметът на града е бил на работно посещение в Париж, във връзка с работа с ЮНЕСКО. На заседанието са били общинските съветници и местния бизнесмен Радослав Йовков, който има идеи за развитие на града и настоява да отпадне охранителната зона около него.

Това предизвика бурна обществена реакция в цялата страна и реакция на институциите.

Днес при изключително висок обществен интерес се проведе заседанието в общината.

Председателят на Общинския съвет Рашко Христов за пореден път обясни, че не имало никакви решения за промяна на централната градска част на архитектурните ансамбли и паметници на културата, които са забележителности на града.

Единствената идея, която те са имали, са били свързани с това да се даде възможност да се развива малък и среден бизнес, както и да има зони, в които да се развиват малки предприятия – преработвателни и земеделски.

На заседанието стана ясно още, че живеещите в града искат държавата да се намеси и да включи в Експертната комисия в новото Народно събрание, което да наблюдава 40-те архитектурни резервата в България, тъй като проблемите в тези резервати са много – от заетостта на младите, от архитектурните сгради, които се рушат и от възможността подобни селища да се развиват по модерен начин.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *