Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Последни новини

КЗП започва масови проверки преди Великден

Комисията за защита на потребителите (КЗП) извършва интензивни проверки в търговската мрежа и онлайн пространството във връзка с предстоящите Великденски празници.

Контролният орган следи за коректността при анонсирането и провеждането на характерните за този период кампании за намаления и промоции. Това обяви председателят Димитър Маргаритов в предаването „Седмицата” по „Дарик” радио.

Председателят съобщи, че комисията има идея за сформиране на съвместни екипи с представители на Българската агенция по безопасност на храните, на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор и на общините по места за извършване на проверки по пазарите, където се предлагат различен тип стоки, включително и най-често търсените около предстоящите празници през пролетта.

„В обхвата на нашите проверки попада и възможността да се установи произходът на продукта. В противен случай следва санкция. При първоначално нарушение тя е до 30 000 лв., а ако при последваща проверка установим, че отново се прилагат такива нелоялни практики, може да стигне и до 50 000 лв.”, посочи Маргаритов.

По отношение на контрола върху коректността на намаленията той обясни: „В търговските обекти сравнително лесно бихме могли да направим документална проверка и да изискаме разпечатка от паметта на фискалния апарат, за да установим на каква цена е предлаган даденият артикул в минало време. По закон търговецът е длъжен да е продавал стоката на старата цена поне 30 дни преди намалението. Когато по документи установим, че е вдигнал цената няколко дни преди намалението, това е нелоялна търговска практика. В интернет търговията този принцип не е уреден законодателно, затова ние наблюдаваме онлайн търговците в дните и седмиците преди големите празници и анонсираните от тях кампании. Когато търговецът вдигне цената няколко дни преди намалението и посочва 30, 50 или повече процента нереална отстъпка, ние го санкционираме за нелоялна търговска практика.”

В хода на разговора Маргаритов отбеляза, че за първи път от много време насам у нас се радваме на близо четиримесечен зимен туристически сезон и през него не е имало някакви сериозни сътресения. Още повече, че той е по-рисков от гледна точка на това, че е свързан и с ползването на ски писти, съоръжения и пр.

Председателят потвърди, че засилените инспекции по Черноморието започват през май. „Където в минали периоди сме констатирали нарушения, ще имаме предварителни проверки, които да установят дали всичко е наред. Има издадени заповеди за временно затваряне на туристически обекти поради липса на категоризация, както и случаи на несъответствие на степента на категория на даденото заведение или хотел и качеството на предлаганите в тях услуги”, каза Маргаритов. И добави: „За предстоящия летен сезон обмисляме варианти за някакъв тип виртуални приемни или изнесени телефони, които да бъдат поставени до плажа, чрез които туристите да се свързват с нашия колцентър. Както обикновено, ще прегрупираме силите си и ще бъдем навсякъде, където сме необходими и можем да бъдем полезни.”

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *