Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Последни новини Свят

Взрив в метрото в Санкт Петербург, има загинали

Десет души загинаха, а 37 човека пострадаха при взрив в метрото в Санкт Петербург. Разследват се причините за трагедията. Няма данни за пострадали българи.

Експлозията е разтърсила влак на метрото между две станции в Санкт Петербург. Влакът се е движил от станция „Сенная плошчад“ към станция „Технологичен институт“. Само един взрив е станал в метрото на Санкт Петербург, категорични са разследващите. Пътниците от метрото бяха евакуирани, а подземната железница бе затворена заради случилото се. Следственият комитет съобщи, че е започнало разследване за терористичен акт, ще бъдат проверени и други версии.

Сред първоначалните съобщения бе, че експлозията е причинена от самоделно взривно устройство, което вероятно е било допълнено с поразяващи елементи. Смяташе се, че устройството вероятно е било оставено във влака преди той да се насочи от метростанция „Сенная площадь“ към станция „Технологически институт“.

Хоспитализирани са 37 човека. Състоянието на шестима от тях е тежко, на останалите средно тежко. Това съобщи заяви руският министър на здравеопазването Вероника Скворцова.

Националния антитерористичен комитет предупреди медиите, че е недопустимо да разпространяват догадки за взрива в метрото на Санкт Петербург. „Искаме да предупредим всички средства за масова информация в никакъв случай да не разпространяват догадки и предположения. Това внася напрежение сред гражданите. Чух съобщения, че не бил един взрив, а няколко, но ние не разполагаме с такива данни“, заяви ръководителят на Информационния център на НАК Андрей Пржездомски в ефира на канал „Россия-24“.

НАК потвърди, че на метростанция „Площадь Восстания“ е било открито и обезвредено самоделно взривно устройство, предава ТАСС. Това заяви за телевизионен канал ръководителят на информационния център на НАК Андрей Пржездомский.

„На метростанция „Площадь Восстания“ в Санкт Петербург е било открито и своевременно обезвредено самоделно взривно устройство“, каза Пржездомский и отбеляза, че това „е било направено бързо и професионално“.

Той отбеляза, че антитерористичният комитет съобщава точна и проверена информация. „Скоро ще разпространим съобщение за събитията. Бих искал да се ръководим по реална информация“, призова Пржездомски.

Предполагаемият организатор на взрива в петербургския метрополитен, според някои данни, е попаднал в обхвата на камери за видеонаблюдение, съобщи за агенция Интерфакс анонимен осведомен източник. По думите му камерите в метрото са заснели вероятния организатор на взривa.

По непотвърдени засега данни взривното устройство е било оставено във вагона в чанта. Интерфакс засега не разполага с официално потвърждение на тази информация.

По-рано източник съобщи за агенцията, че във вагона е избухнало самоделно взривно устройство, може би напълнено с поразяващи елементи. Мощността на взрива е била 200-300 грама тротилов еквивалент. Бомбата е била оставена във вагона, сиреч не става дума за терорист самоубиец, посочва Интерфакс.

Властите на Москва затегнаха мерките за сигурност в метрото след експлозията в Санкт Петербург, предаде Асошиейтед прес, като се позова на заместник-кмета на руската столица. Мерките за сигурност ще бъдат затегнати на всички важни транспорти обекти в цялата страна след взрива в Санкт Петербург, съобщи руският Национален антитерористичен комитет (НАК). Сред обектите със засилени мерки за сигурност е летище Пулково, отбелязва ТАСС.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *