Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Политика

Преговорите за правителство започват тази седмица

Въпреки че партия ГЕРБ на Бойко Борисов победи на предсрочните парламентарни избори, броят на депутатите ѝ са едва 95, а необходимите за мнозинство са 121. За това през тази седмица най-важното нещо в българската политика ще са преговорите за съставяне на кабинет с мандат на ГЕРБ.

Вариантите това да се случи са два – коалиция или правителство на малцинство, съставянето на което да бъде подкрепено от една или повече партии, а за функционирането на парламента да се търсят „коалиции по интереси“ за всеки един закон.

Първият разговор за подкрепа, макар и неофициален, беше в петък в централата на ГЕРБ с „Обединени патриоти“. Общият брой на депутатите на двете формации е 122. Това им осигурява, макар и крехко, парламентарно мнозинство в 240-местния парламент.

След повече от два часа в ГЕРБ лидерите на НСФБ – Валери Симеонов, и на ВМРО – Красимир Каракачанов, отказаха да разкажат подробности. Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров каза, че всеки от участниците в преговорите трябва да направи компромис. „Ако не станат нещата, се отива пак на избори или не знам на какво“, прозвуча и малко заплаха в думите му.

Дотук е известно, че патриотите са сондирали възможността да получат няколко ключови министерства, както и че в същото време декларират готовност за подкрепа на ГЕРБ без да получат постове, ако в управленската програма на бъдещия кабинет са заложени техни приоритети. Заместник-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки каза в неделя, че приоритетите на „Обединените патриоти“ са – повишаване на доходите, справяне с битовата, етническата и циганската престъпност“, да бъде отблъсната „турската инвазия“ и да се подготви бъдещото председателство на България на Европейския съюз.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *