Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Най-четени Общество Последни новини

Всички дипломи на СУ от 2009 г. трябва да бъдат преподписани

Всички випускници на Софийския университет с диплома, издадена през 2009 г., трябва да поискат преподписването й от бившия ректор проф. Иван Илчев. В противен случай тя може да се окаже невалидна и да създаде проблеми на притежателя й след години.

Това се разбра от коментар на министъра на образованието проф. Николай Денков предаването „Неделя 150“ по БНР. В събота „Нова телевизия“ сигнализира, че хиляди дипломи за завършено висше образование от Софийския университет, издадени през 2009 г., се оказват невалидни заради поставен печат вместо подпис. Заради огромното количество подписи, които трябвало да поставя, бившият ректор на Алма Матер проф. Иван Илчев решил да изработи печат, с формата на подписа си. Шаблонът се ползвал от съветници на ректора, които „подписвали“ дипломите вместо него.

„Добре е да се знае, че една диплома трябва да може да бъде проверена след 20-30-40 години и затова всички подписи на ректори се съхраняват в МОН. И ако след години трябва да се провери дали една диплома е истинска, се отваря архивът, поглежда се какво е подписал ректорът и няма никакво съмнение, че се изисква личен подпис на ректора“, заяви образователният министър.

„СУ е автономна академична институция и ако за нея тези дипломи са актуални, няма проблем, но те важат само за СУ тогава“, каза още Денков. Това на практика означава, че МОН не признава валидността на издадените с шаблона дипломи и при евентуална проверка няма да я потвърдят. Затова най-сигурният вариант за випускниците е да поискат преподписване от академичната институция.

Бившият ректор декларира пред БНР в неделя готовността си да подпише всеки документ, който се оказва проблематичен заради липсата на ръкописния му подпис.

„Когато станах ректор се оказа, че трябва да полагам към 18 000 подписа всяка година, което е невъзможно. Опитахме да се борим със системата по законния начин. Нищо не стана, макар че ставаше въпрос за промяната на две думи“, заяви Илчев. Според професора, тъй като тогавашното ръководство на ВУЗ-а не е срещнало разбиране за законова промяна на режима, вместо ръкописен подпис е бил направен печат, равнозначен на подписа на ректора. В края на правителството на тройната коалиция е била направена законова поправка, която упълномощава заместник-ректорите да полагат подпис вместо ректора.

„Едно е да полагаш 20 000 подписа, друго е шест души да полагат тези подписи“, каза Илчев. По думите му стотици възпитаници на Софийския университет от въпросния випуск 2009 са отишли да учат в чужбина и не са имали проблем с дипломите си, но тази година по думите му вероятно нотариусите се презастраховат. Според образователния министър Николай Денков обаче има много ясни правила кога една диплома е призната извън висшето училище и според тях дипломата трябва да бъде лично подписана от ректора.

„В известен смисъл разбирам неговото (на Иван Илчев, б. р.) затруднение. Може да се потърси промяна в нормативната база, която да облекчи ректорите в това, но в момента, когато това са правилата, всеки е длъжен да ги спазва“, подчерта Денков. Той каза, че не знае да има друг подобен случай сред всички 37 държавни и 14 частни ВУЗ-а у нас.

Николай Денков коментира и дългоочаквания проект на нова Стратегия за научните изследвания до 2030 г. „Ако няма наука в университетите, ние не можем да изградим такъв тип специалисти. Ако професорите и доцентите не са нивото на учените в другите държави – това са хората, които учат студентите и бъдещите учители, които отиват в училищата. Това е един кръговрат – ако бъде прекъснат, няма да получим специалисти, които отговарят на световните стандарти“, посочи Денков. Според него идеята е не само да се обучават топ специалисти у нас, но и да се привличат и топ специалисти българи от чужбина.

„Само преди десет години докторантурата беше със стипендия два пъти по-голяма от минималната работна заплата, сега е със стипендия – по-малка от МРЗ. Няма как да привлечем качествени докторанти при тези условия“, каза още образователният министър.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *