23.07.2024

Местан настоява за незабавна оставка на ЦИК

ЦИК незабавно трябва да подаде оставка и да бъде разследвана за самоуправство. Това настоя по време на брифинг лидерът на ДОСТ Лютви Местан.

Според него незабавно трябва да бъде снет имунитетът на Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Ангел Джамбазки заради случилото се на границата. Местан заяви, че трябва да се провери дали е вярно, че са било ангажирани и Цветан Цветанов, и Корнелия Нинова и ако се установи, че са участвали, да бъде снет и техния имунитет.

Както преди дни се закани, Местан е изпратил сигнал до главния прокурор, който да разследва, по думите му, „бруталните актове на нарушаване на Конституцията“.

„Поискахме да разследва дали не са налице основанията за квалифициране на тези деяния като организиране на престъпна група“ каза Местан.
Според него освен преките участници в блокадата на границата и агресията спрямо български граждани – Симеонов, Каракачанов и Джамбазки, в тази група са били въвлечени и БСП, и ГЕРБ в лицето на корнелия Нинова и Цветан Цветанов.

„Изготвихме и искане за касиране на изборите за 44-от Народно събрание. Обръщаме се към Конституционния съд чрез главния прокурор и чрез председателя на ВКС“, коментира Местан.

Той обяви 44-ото НС за морално и политически нелегитимно. По думите му, държавата, в лицето на служебния премиер и ЦИК, не е осигурила упражняване на правата на част от гражданите.

„Резултатите са опорочени, 44-ото Народно събрание щеше да има друг състав и съотношение на силите, ако бяха гарантирани конституционните права на гражданите. ДОСТ щеше да е част от него“, категоричен бе лидерът на ДОСТ.

Местан подчерта, че действията на границата били насочени към определена група български граждани, които са етнически и религиозно различни. „Тоест, репресията беше спрямо турците и затова действията са на религиозна основа“, убеден е той.

Местан коментира решение на Върховния административен съд от 15 март, което хвърляло нова светлина по казуса и, по думите му, „прави престъплението още по тежко“. Решението е от 15 март, седмица преди изборите, във връзка с жалба на Валери Симеонов, който оспорва възможността избирателите в чужбина да упражнят право на гласуване с попълнени извън изборните помещения декларации.

„ЦИК и Симеонов са знаели за това решение, защото са страни по делото“, каза Местан.

В петък, преди деня за размисъл, ЦИК взела решение, противоположно на това и задължаващо българските граждани да попълват собственоръчно в изборните помещения декларациите си. Затова 40 000 граждани не могли да гласуват поради недостиг на време, смята Местан. По думите му, неизпълнението на съдебните решения е отделно тежко престъпление. По тази причина вчера партия ДОСТ се обърнала към Сотир Цацаров с искане да разследва и неизпълнението на влязлото в сила решение на ВАС.

Местан определи като „политически цинизъм“ изказването на министър Стефан Янев, че сме наблюдавали протест. „Може би ще стигне дотам да го определи и като мирен, на фона на раздърпване на 80-годишни жени“, коментира лидерът на ДОСТ. Скандални, според него, били и думите на служебния премиер Огнян Герджиков, че тези избиратели трябва да се научат на български, за да гласуват.
„Някои от тях идваха с фиданки, за да ги засадят в Кърджалийско“, изтъкна Местан.

Той съзря „специална стратегия за изграждане на образа на враг в лицето на ДОСТ“.

„Имаме самочувствието на парламентарна сила, защото ако изборите бяха честни, щяхме да сме в това НС“, отсече Местан. По думите му, идеите на служебното правителство за въвеждане на уседналост са противоконституционни и един професор по право знае това.

„Ако се стигне до кабинет на ГЕРБ и Обединените патриоти, това ще е сериозен отстъп от принципите на евроатлантическа, демократична България“, смята Местан. Той счита, че това би била порочна формула на властта, която ще постави на изпитание демократичната зрялост и демократичните рефлекси в българското общество. Щяла да бъде застрашена и националната сигурност на страната ни. Местан заговори за „прегръдката“ на ГЕРБ и Патриотите и изтъкна, че никъде в Европа дясното не се съюзява с крайните националисти.

Повече от всякога имало необходимост десните да се обединят около дясна идеологема – нова Конституция чрез свикване на ново Велико народно събрание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *