Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Най-четени Политика

Съдът ще заседава по делото за референдума на Слави Трифонов

Върховният административен съд (ВАС) ще гледа днес делото за референдума от ноември миналата година, иницииран от „Шоуто на Слави“. Петчленен състав на съда като последна инстанция ще заседава по казуса след жалби и от защитата на инициативния комитет,, и от адвокатите на Централната избирателна комисия (ЦИК).

В началото на февруари стана известно, че първата инстанция във ВАС уважи жалбата на Трифонов и отмени решението на ЦИК, с което референдумът бе признат за незадължителен заради липсващи 12 027 гласа, но допитването все пак не бе признато за задължително. Магистратите приеха, че комисията не е преброила около 490 валидни гласа, което показа назначената по делото експертиза. За да бъде допитването задължително обаче, са нужни още над 11 500 гласа.

В края на март пък се разбра, че ВАС няма да брои отново бюлетините от референдума и отказва да назначи съдебна математико-статистическа експертиза за това. Аргументите на съда бяха, че в касационното производство не се назначават експертизи и не се определят вещи лица за изготвяне на заключения по поставени от страните задачи.

„Освен това разпоредбата на чл. 220 АПК регламентира забрана за фактически установявания и касационната инстанция преценява прилагането на материалния закон въз основа на фактите, които са установени от първоинстанционния съд в обжалваното решение. Затова направените в тази касационна жалба доказателствени искания следва да бъдат оставени без уважение“, пише в определението петчленния състав.

След предсрочния парламентарен вот на 26 – март, Слави Трифонов даде две седмици на новия парламент да приеме въпросите от референдума и заплаши, че в противен случай ще протестира пред Народното събрание. Това доведе до спиране на епизод от предаването му, след което той и екипът му дадоха пресконференция, на която обявиха, че Би Ти Ви ги цензурира и те ще направят следващия епизод със същото съдържание – т.е. ще изчетат писмото на Трифонов до бъдещите депутати в ефир. Това обаче не се случи, водещият се отказа от официализиране на писмото си чрез предаването и епизодите бяха възобновени.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *