Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Коментари Политика

Ангел Джамбазки: Ахмед Муса е заплаха за националната сигурност на България

Интервю на Александър Михайлов с Ангел Джамбазки, български евродепутат и заместник-председател на ВМРО

След две години и половина в ареста и ефективна присъда по едно от делата срещу пазарджишките имами, съдът пусна Ахмед Муса под домашен арест. Смятате ли това решение за справедливо?

Започваме с уговорката, че съдебни решения не се коментират, но въпреки всичко няма как такова решение да не ме огорчи и възмути, в светлината на всички факти и обстоятелства, които бяха представени пред съда. Факт е, че този човек, който доказано вече е организирал тази група, факт е, че там работят ислямски проповедници, факт е, че за него се появява информация в австрийската преса. Ако ние не вярваме на нашите служби, то нямаме никакви основания да смятаме, че австрийските служби просто биха споменавали някакви имена без съответните доказателства. За мен този човек е опасен. За мен този човек е част от тази радикална ислямистка клетка и за в бъдеще това ще бъде огромна заплаха за сигурността на България и българските граждани.

Споменахте за отзвук в Австрия, а в Брюксел коментира ли се темата за пазарджишките имами?

В Брюксел няма как да се споменават поименно конкретни лица. В крайна сметка става въпрос за съд и наказателно преследване. Няма никакво съмнение, че Ислямска държава е разпозната като една от основните заплахи за здравето, сигурността и живота на европейските граждани. Ислямска държава върши множество нападения на територията на Европа, а именно Ислямска държава беше споменавана във връзка със случая в пазарджишката циганска махала. Тази организация е разпозната като основен обществен враг.

Имате ли информация за подобни дела в други европейски държави и как завършват те?

Най-често с осъдителни присъди. Има много такива дела в Австрия, Германия до колкото ми е известно и във Франция. В тези държави има наказателно преследване, наказателна репресия. Непрекъснати са сигналите и информацията как германската полиция и служби затварят незаконни молитвени домове ,как конфискуват оръжие. Непрекъснато подвеждат под отговорност и осъждат проповедници, които проповядват радикален ислям.

Господин Джамбазки, вие сте единствения български евродепутат, който гласува против резолюцията на Европейския парламент относно Брекзит. Защо гласувахте така?

Защото тази резолюция изобщо не оправдава нормалните очаквания за един справедлив и нормален договор между Европейския съюз и Великобритания. Тази резолюция беше израз на безсилието, на гузната съвест и на желанието на брюкселските бюрократи да накажат Великобритания. Дори на дебата, който се проведе, се изтърваха неведнъж, че искат такъв Брекзит, който да послужи за урок на всички останали европейски държави. Те искат да накажат британските граждани, да ги унижат, да задължат Великобритания да плаща за това свое решение. Решението за напускане на Европейския съюз е легитимно и то е в рамките на член 50 от Лисабонския договор. Този член съществува заради случаите, в които една държава има желание да напусне, това да се случи по законен и легитимен начин. В това няма нищо нередно и незаконно. От друга страна, решението за напускането беше взето на официален, легитимен и демократичен референдум по всички правила на британското законодателство. Една шепа брюкселски бюрократи са гузни заради посоката, в която водят този съюз. Те се чувстват лично обидени от това, че глупостите им отиват в историята. По тази причина те се опитаха да направят тази резолюция, която няма нищо общо с честната сделка. Българските граждани, гражданите на Европейския съюз, както и тези на Великобритания имат нужда от честна сделка. Великобритания е наш приятел и съюзник и ще остане такъв и след като напусне Европейския съюз. Великобритания е важен стълб в отбраната на НАТО. Великобритания е втората икономика в Европейския съюз и пета в света и е втората държава ,която притежава ядрено оръжие. Става въпрос за стратегическите ядрени ракети. Комплексарщината ,която демонстрират една шепа сърдити бюрократи е недопустима и това е причината поради която цялата ни група, както и други групи гласувахме против тази резолюция. Настояваме за нормални и справедливи преговори, които да запазят интереса както на британските граждани, така и на българските граждани в Обединеното кралство.

Смятате ли, че Брекзит ще доведе до проблеми за българските граждани във Великобритания?

Единствените проблеми могат да дойдат от късогледата, гузна и непремерена политика, която провеждат в момента така наречените федералисти в лицето на , председателят Юнкер, немският канцлер Меркел и цялата им група, която се опитва да унизи гражданите на Обединеното кралство.

Бих искал да засегна и темата за южната ни съседка. На 16 април там ще се проведе референдум за увеличаване на правомощията на Реджеп Ердоган. Какво е мнението Ви по този въпрос?

Мнението ми е ,че ако Ердоган спечели референдума, той ще доубие Кемалистката турска република. Ще успее да завърши това, което започна в нощта след опита за преврат. Ще се опита да погребе духа на приятелски настроената кемалистка Турция към България. Ще пренасочи Турция по много опасен път. По пътя на авторитаризма и възобновяването на Османската империя, което той заяви. Искам да напомня, че Турция воюва незаконно в Сирия и Ирак. Държи окупационен корпус в Северен Кипър. Турция се меси брутално и арогантно във вътрешните работи на Република България, чрез няколко политически партии, чрез превземането на главното мюфтийство. Тя води враждебна и настъпателна политика. Ако можех да повлияя на турските граждани, бих посъветвал всички тези , които носят и пазят портрет на Ататюрк някъде, да гласуват против превръщането на Кемалистката турска република в Османска империя.

Смятате ли, че ще има последици за България и какви ще бъдат те ?

Последици ще има за всички държави около Турция и за целия Европейски съюз като цяло. Ердоган не намалява темпото и няма да се спре. Някои анализатори грешат като мислят, че ако спечели референдума ще се успокои. Нищо подобно, напротив ,ще получи нов прилив на енергия и сила. Ще има последици за България и Ердоганова Турция е пряка заплаха за нашата национална сигурност и териториална цялост.

sofia-news.bg

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *