Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

Локомотив Баба Меца тегли атракционен влак

На Централна гара – София детска фолклорна група и лазарки изпратиха туристите на атракционно пътуване с ретро влак, теглен от парния локомотив Баба Меца.

Ретро композицията, която пътува до Кюстендил и обратно е първа част от туристически пакет, организиран от „Холдинг БДЖ“ ЕАД и Министерство на туризма, предаде Агенция „Фокус“.

Над 1000 билета са продадени за двете пътувания с ретро влака, теглен от Баба Меца, каза министърът на туризма Стела Балтова при откриването на влака.

Балтова посочи, че първият влак пътува днес до Кюстендил, по случай празника Лазаровден, а утре, по случай Цветница, ще пътува до Черепишкия манастир.

„Министерството на туризма и „Холдинг БДЖ“ ЕАД решиха да обединят своите усилия, за да създадат две атракционни пътувания“, съобщи министърът на туризма.

„Композицията е най-старата в Европа. Локомотивът е построен през далечната 1931 г., произведен в Полша. На този локомотив, в продължение на 3 години, е работил като огняр поетът Никола Йонков Вапцаров“, посочи Балтова.

Според нея тези две пътувания ще създадат невероятни удоволствия на пътниците.

„Стойността на билета до Кюстендил в двете посоки, заедно с атракциите е 43 лв., а 31 лв. е до Черепишкия манастир утре“, каза тя. По думите ѝ на гара Кюстендил ще има туристически гидове и всеки ще може да избере своята програма и да посети историческия музей в града.

„Това е една невероятна възможност да разгледате красотите на България“, коментира министърът на туризма.

„Нашата идея е по този начин да сбъднем мечтата на железничарите и на общините да покажат своя продукт. Това може да се превърне в една добра инициатива на туроператорите“, посочи Балтова.

Според нея туризмът, първо е изкуство, второ е преживяване и трето е възможност да се получат нови знания.

„А ние имаме нужда да получим нови знания за България, за да я обикнем още повече“, коментира тя.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *