Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Най-четени Общество Последни новини

10-месечно бебе от Столипиново почина от морбили

10-месечно бебе от пловдивския квартал „Столипиново“ е починало от морбили. Детето е било прието в болница на 29 март със симптоми на болестта, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Пловдив. То не е било ваксинирано, защото не е достигнало имунизационната възраст от 13 месеца. Живяло е в среда с по-ниско от изискуемото имунизационно покритие.

В такива случаи заболяването протича тежко и със спастични пристъпи. Бебето е преминало през многократни консултации, провеждана му е допълнително инхалаторна терапия. Състоянието му се влошава рязко снощи и въпреки оказаната реанимация е починало в ранните часове.

От 17 март до 7 април са регистрирани 36 случая на морбили в Регионалната здравна инспекция в Пловдив, информираха още от там. Лабораторно са потвърдени 21 от тях, два са изследвани и са отрицателни, един е с променена диагноза – рубеола, а за още 12 се очаква резултат. Повечето от заболелите са от Пловдив, но в последната седмица са установени случаи и от други населени места в областта – става дума за заболели контактни лица от двете лечебни заведения за болнична помощ в града, където първите болни са били  хоспитализирани с други диагнози до появата на обрива.

Междувременно първите заболели от морбили вече са изписани. Останалите лекувани в болниците към момента не са в тежко състояние и не се нуждаят от допълнителни реанимационни мерки. Министерството на здравеопазването отново призовава родителите да проверят имунизационния статус за морбили на децата си и при наличие на пропуски да бъдат взети спешни мерки за ваксинирането им.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *