Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Последни новини

ГЕРБ и ОП: Съгласие по Сигурност, Енергетика, Спорт, Туризъм

С Обединени патриоти намираме консенсус по секторите „Сигурност“, „Енергетика“, „Спорт“ и „Туризъм“, посочи зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.
„Разговорите продължават. Надяваме се, че до края на седмица ще имаме вече параметри, които ще бъдат публично оповестени пред вас. В момента започнахме да говорим по секторни политики“, каза зам.-председателят на ГЕРБ.

Цветанов поясни, че във вторник продължават с преговорите.

„Искам да благодаря на колегите от Обединени патриоти за конструктивния разговор“, каза още той.

Цветанов изрази убедеността си, че и в оставащите дни ще имат резултати от преговорите, които ще могат да бъдат публично оповестени и ще бъдат основата за едно 4-годишно управление с министър-председател Бойко Борисов.

Не сме дискутирали с Обединените патриоти кой ще бъде председател на Народното събрание, нито темата за бъдещия еврокомисар, каза още Цветанов.

Докато не приключим обсъждането на програмата с ГЕРБ, няма да коментираме постове в Министерски съвет, каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

„Имаме сближаване на позициите. Това мога да кажа засега“, каза той и посочи, че няма да изпреварва разговорите и резултатите от тях.

Симеонов потвърди казаното от Цветан Цветанов за сближаване на позициите за енергетиката, туризма, сигурността и спорта. Темите, по които е постигнато съгласие, предстои да бъдат разписани.

Валери Симеонов посочи, че ще продължат преговорите по темите за образование, социална политика, икономика и външна политика.

Постигнато е сближаване и по темата за пенсиите, но подробности той не съобщи.
Симеонов не отговори дали това означава, че са склонни да отстъпят от първоначално заявените от тях 300 лева минимална пенсия, защото не искал да изпреварва резултатите от разговорите.

Ако съдя по начина, по който вървят разговорите, нямам притеснения за темите, които предстои да обсъдим. Доста конструктивно се движат нещата, заключи Симеонов.

Коалиционното споразумение ще е общо, а не между ГЕРБ и всяка една от формациите в коалицията „Обединени патриоти“.

Във всеки един момент в преговорния процес можело да се включи и Бойко Борисов, който лично оглави преговорния екип на ГЕРБ. С него постоянно били съгласувани позициите, както и хода на разговорите.

Утре ГЕРБ е поканил на среща БСП по въпроси, свързани с предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС, а за сряда се очакват разговори по темата и с ДПС.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *