Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

Руски гражданин е арестуван заради бомбата, открита в Осло

Норвежката полиция е арестувала 17-годишен руски гражданин, заподозрян за взривното устройство, обезвредено късно в събота до оживена метростанция в Осло.
Това съобщи полицията в скандинавската страна, предаде БТА.

Ръководителката на службите за сигурност Бенедикте Бьорнланд посочи, че не е ясно дали тийнейджърът е планирал да извърши атентат.

Самоличността на заподозрения не бе оповестена, но Бьорнланд отбеляза, че той е бил известен на разузнаването. Той е пристигнал през 2010 година в Норвегия като бежанец.

В. „Верденс ганг“, писа, че младежът симпатизирал на радикални ислямистки групировки, включително на „Ислямска държава“, и напоследък е бил наблюдаван от специалните служби.

Бьорнланд съобщи, че полицията днес е повишила степента на национална заплаха от тероризъм срещу Норвегия от „вероятна опасност“ на „възможна опасност“ от атака в близките два месеца.

По-рано Ройтерс съобщи, че разследването поема норвежката Полицейска служба за сигурност (вътрешното разузнаване), в чиито задължения влиза борбата с тероризма.

Подозрителният предмет – кутия с размер 30 на 30 см, беше намерен на оживена търговска улица в Грьонлан – мултиетнически квартал с многобройни популярни барове и ресторанти, както и няколко джамии.

В квартала, където живеят много имигранти от Африка и Близкия изток, се намира и главното полицейско управление на града. В нощта срещу неделя полицията отцепи част от района и детонира взривното устройство.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *