23.07.2024

румен радев

Президентът Румен Радев ще направи обръщение към нацията днес в 17.00 ч. на „Дондуков“ 2.
Преди два дни държавният глава заяви, че ще изложи мотивите си за ограничаване на избирателните права на българите, живеещи в чужбина в официално обръщение към нацията.

„Ще имаме време за тези дебати, най-важното е, че има вече начало на този дебат. Ще дам подробно своите мотиви в обръщение към нацията“, заяви на Цветница Радев в отговор на въпрос дали българите в чужбина трябва да гласуват или да бъдат ограничени правата им.

Два дни по-рано – на 7 април, се разбра, че президентът Румен Радев е поискал от Централната избирателна комисия пълни справки за гласуването в чужбина от 2009 г. насам. Това е станало с писмо на главния секретар на президентството Димитър Стоянов до председателката на ЦИК Ивилина Алексиева.

Поводът беше ескалиралото напрежение, след като Министерство на правосъдието публикува, а по-късно оттегли предложенията си за промени в изборното законодателство, които предвиждаха въвеждането на 3-месечна уседналост при гласуване на парламентарни и президентски избори.

„Няма да мълча и бездействам, когато се засяга суверенитетът на България“, заяви тогава Румен Радев.
Президентът не внася законопроекти, но това не означава, че не е съпричастен и отговорен към особено важните за обществото и националната сигурност проблеми, категоричен бе държавният глава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *