Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Свят

Ударът на САЩ унищожил 20% от самолетите на Асад

Американският ракетен удар по сирийска военновъздушна база, е унищожил 20 процента от изправните летателни машини на режима на Башар Асад.
Това заяви вчера министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис, цитиран от Франс прес и БТА.

„Ще бъде неблагоразумно сирийското правителство да използва отново химически оръжия“, се казва в писмено изявление на шефа на Пентагона.

Съединените щати удариха в нощта срещу петък с 59 ракети „Томахоук“ военновъздушната база „Шайрат“ в централната сирийска провинция Хомс. Американският удар бе в отговор на предполагаема химическа атака.

Матис уточнява, че САЩ са „повредили или унищожили инсталации за зареждане на гориво, боеприпаси и 20 процента от изправните летателни машини на Сирия“.

Някои експерти в САЩ изразиха съжаление, че цел на ударите не е било разрушаването на пистата за излитане и кацане в базата.

Но според шефа на Пентагона сирийската армия вече не може да зарежда там летателните си машини с гориво или да ги презарежда с боеприпаси, така че „използването на пистата не е от чак такова военно значение“.

Служители на Пентагона смятат, че в базата е възможно все още да има химически оръжия. Но при американския удар нарочно са били избегнати сградите, където се предполага, че са складирани.

Белият дом отправи вчера предупреждение, че президентът Тръмп може да разреши нови удари срещу Сирия, ако Дамаск използва пак химически оръжия.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *