Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

Oткриха уран във водата на Хасково

Уран и радиоактивност са открити преди седмица в източниците на питейна вода за част от Хасково, съобщи снощи Министерството на здравеопазването (МЗ).
Опасност за здравето на хората вече няма, става ясно от официалното съобщение на ведомството. В него проблемът е описан така::

На 04.04.2017 г. Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ към МОСВ е информирала РЗИ – Хасково за установено несъответствие в качеството на водата по химичен показател „уран“ и „алфа активност“ в някои тръбни кладенци, използвани за питейно-битово водоснабдяване на част от гр. Хасково съгласно въведените през 2015 година по-строги стойности на химични и радиологични показатели в питейните води.

Тръбен кладенец, според достъпни в интернет научни публикации, е вертикално съоръжение за вземане на вода от подпочвени източници, обикновено на дълбочина над 300 метра..

Анализирани са проби, взети по нареждане на Регионалната здравна инспекция (РЗИ). В 4 от деветте водовземни съоръжения „продължава да се отчита, макар и в по-малка степен, несъответствие по химичен показател уран“.

На ВиК дружеството е наредено „да бъдат спрени всички тръбни кладенци, показали несъответствие в качеството на подаваната вода“. То трябва също да достави доброкачествена вода от съседни зони. Това е изпълнено според следното уверение на МЗ:

„На 11.04. управителят на ВиК – Хасково информира директора на Регионалната здравна инспекция, че предписанията са изпълнени и рискове за здравето на хората не съществуват.“

В официалното съобщение не е пояснено защо за следите от уран във водата е съобщено публично цяла седмица, след като те са установени.

Междувременно МЗ се е срещало по проблема „с всички отговорни ведомства“ и е в контакт с представителя на Световната здравна организация в България д-р Скендер Сила.

Очаква се подробности, свързани със замърсяването, да бъдат съобщени пред журналисти в МЗ днес от 13.30 часа.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *