20.07.2024

МВнР предупреди пътуващите в чужбина за терористична заплаха

Министерство на външните работи препоръча повишена бдителност на българите, които смятат да пътуват в чужбина около този уикенд.
Предупреждението, качено вчера на сайта на ведомството, е свързано с Великденските празници (14-17 април 2017 г.) и с повишената терористична опасност в редица страни.

Пътуващите граждани трябва да проявяват постоянна бдителност, особено на места с големи струпвания на хора. С повишено внимание следва да се подхожда и при посещения на храмове, богослужения, религиозни паметници.

МВнР препоръчва на пътуващите в чужбина български граждани:

да се съобразяват максимално с мерките за сигурност в съответната страна;
да следват стриктно препоръките на местните власти;
да носят винаги в себе си валиден документ за самоличност и зареден мобилен телефон;
да бъдат нащрек за подозрително движение на хора и изоставени предмети, и при нужда да информират властите;
да поддържат връзка с близките си и при необходимост да се постараят да ги информират къде са;
предварително да си запишат координати на най-близкото задгранично представителство на България и/или на друга страна от ЕС;
да следят информациите, свързани със сигурността, в местните медии.

Освен това е добре пътуващите да се информират предварително от страницата на МВнР, на адрес www.mfa.bg, за общите препоръки за пътуване и особеностите на дестинацията.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации се приемат денонощно в МВнР от Дирекция ДСитуационен центърУ на: тел. +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56, е-mail: crisis@mfa.bg, както и на дежурните телефони и електронна поща на българските представителства.

При планирани пътувания българските граждани имат възможност да се регистрират в електронната система на МВнР: www.mfa.bg/120/patuvamza

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *