Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Красота & Здраве Любопитно Най-четени

Великденски поверия

Като всеки един голям празник, Великден е ден, в който хората гадаели какво ги очаква в бъдеще и извършвали ритуали които да им донесат здраве и късмет . Вижте някои от най-разпространените поверия за Великден .

1.Според старите хора, дете, родено през Страстната седмица или точно на Великден, ще има крепко здраве и много късмет.

2. В нощта срещу Великден трябва да се внимава да не се вдига много шум. Счита се, че ако сте твърде гръмогласни в нощта срещу Възкресение Христово, е възможно да си навлечете гнева на злите сили и да привлечете в дома си лоши енергии.

3. Има вярване, че минути преди настъпването на Великден жена може да отправи молба с думите: „Възкресение Христово! Изпрати ми мъж, който да ми донесе много щастие!“, за да се сбъдне желанието.

4. Чаршафи не се сменят и не се перат на Велики Петък, защото ще имаш неспокоен сън и ще сънуваш кошмари.

6. В нощта срещу Великден донесете вода от кладенец или налейте директно от крана в кухнята. С тази вода поръсете стаята и особено внимателно – детската стая. По този начин се прогонват греховете, лошите мисли и злините.

7. Набраният на Великден здравец носи здраве и дълголетие. Вярва се, че именно на този ден растението притежава магически сили и лекува и предпазва от болести.

8. Цели четиридесет дни след Великден православните християни се поздравяват помежду си с поздрава Христос Воскресе! , а отговорът е Воистину Воскресе! Самият Великден се празнува цели седем дни, сиреч цялата седмица и поради това тя се нарича Светла Великденска Седмица . Всеки от тях е светъл – Светъл понеделник, Светъл вторник…

9. Според католиците на Великден трябва да си облечен в нови дрехи, за да имаш успех и късмет през цялата година.

10. Особено място в символичен план заема и великденското яйце. В някои краища на страната е било прието да се запазват черупките от великденските яйца. Хората вярвали, че черупките имат магически сили, затова ги използвали при баене против уроки или ги стривали на прах за лечение на различни болести.

11. Първото боядисано яйце на Великден трябва да е червено. По традиция с него се прави кръстен знак върху челото на всички членове от семействното, като се започва от най-малкия.

12. Поверието е, че този, чието яйце остане здраво след боренето с яйца, ще е най-здрав през годината. А първото боядисано червено яйце се слага пред домашната икона, за да закриля дома.

13. Има и поверие, според което по едно червено яйце се дава на всеки гост, който е пристигал у дома за Великден. Така богатството няма да ходи в други къщи.

14. Вярващите считали, и, че жени, които дълго време не успявали да забременеят, ако преспят една нощ с червено яйце в пазвата, догодина ще се радват на своя рожба.

15. В някои краища на страната запазват черупките от великденските яйца, защото имат магически сили. Ползват се при баене против уроки.
Бабите ги стривали на прах, който използвали при лечение на различни болести.

16. Поверие гласи, че, ако точно на Великден ви помоли за услуга или ваш стар приятел, и, дори човек който не обичате, или с когото сте скарани, ви иска прошка, трябва да помогнете и да бъдете добри християни.

17. Вярванията отделят символично място и на великденския заек. Той е символ на плодородие и изобилие.
Традиционно се свързва с плодородието и изобилието, а в древните ритуали и вярвания дори с луната и нейните цикли.
Легенда гласи, че великденският заек някога бил голяма красива птица, принадлежаща на една богиня.
Веднъж тя я превърнала в див заек! Но понеже той все още е птица по душа, продължава да прави гнезда и да ги пълни с яйца.

Бояна Бояджиева

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *