Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Свят

Турция гласува на съдбоносния референдум

Днес южната ни съседка Турция гласува на съдбоносния референдум, който на практика може да промени държавното устройство на страната.

Официално гласуването е за промени в 18 члена от конституцията, предложени от управляващата партия в страната, оглавявана от настоящия президент Реджеп Ердоган.

Ако мине референдумът със „за“, то Турция по същество ще се промени от парламентарна в президентска република.

Основните преложения са президентът да има право на два петгодишни мандата. Ще отпадне постът министър-председател и президентът ще бъде глава и на изпълнителната власт. Той ще получи и допълнителни правомощия да назначава висшите военни и представители на съдебната власт, както и ректорите на университетите. Президентът ще има възможност и да запази своя партиен пост.

Увеличава се броят на депутатите от 550 на 600 и се удължава парламентарният мандат от 4 на 5 години, но за сметка на това се премахва парламентарният контрол и вотът на доверие към правителството. Сваля се и минималната възраст за депутатите от 25 до 18 г.

Ако промените бъдат одобрени, те ще влязат в сила през 2019 г. По предварителни прогнози нагласите „за“ и „против“ са с изравнително изравнени проценти сред избирателите.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *