Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество Последни новини

Стотици последваха чудотворната икона от Бачковския манастир

С тържествен звън на камбаните и манастирското клепало от църквата „Св. Богородица“ на Бачковския манастир бе изведено копието на чудотворната икона на Божията майка. Богомолци от цялата страна, независимо от дъжда и лошото време, и тази година я придружиха в традиционното литийно шествие до местността „Клувията“ край село Бачково.

Със своите над 400 години литията, която се извършва на втория ден на Великден, е една от най-старите в историята на Българската православна църква. Иконата бе изнесена от манастирската църква „Св. Богородица“ от монаси и миряни заедно с хоругвите, а игуменът на Светата обител архимандрит Симон поведе литията.

Според преданието образът на Божията майка помага при различни заболявания и извършва изцерителни чудеса, но затова трябва да се докоснеш до нея или да се включиш в носенето й по стръмния път към местността, където през 1604 г. е била намерена от две овчарчета. Една част от хората, които участват в литията твърдят, че са усетили нейната благодат и се връщат в знак на благодарност, други бяха дошли с надеждата за помощ и дори бяха преспали през нощта в манастира.

Иконата на Света Богородица е дарена на Светата обител през 14-и век от основателите на манастира – братята грузинци, Григорий и Абасий Бакуриани. Иконата се почита като чудотворна, защото се смята, че с нея е дошло и благоденствието за района.

При нашествието на турците манастирът е бил ограбен и опожарен, но иконата е била изнесена и скрита. След много години тя е намерена в местността „Клувията“ и пренесена отново в Светата обител. На втория ден на Великден, по мистериозен начин тя напускала манастира и за да се спре нейното „бягство“, хората започнали да организират литийното шествие с нея.

В местността „Клувията“, която е на 3 км от манастира, в скалния параклис ще бъде отслужена Света литургия, ще бъде осветена и водата в аязмото. По традиция на присъстващите ще бъде раздаден курбан. Връщането на иконата и посрещането й в манастирската църква е около 17.00 ч.

Оригиналът на чудотворната икона след реставрация и консервация се съхранява в манастирската църква.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *