Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Последни новини

Британците ще гласуват на извънредни избори на 8 юни

Британският премиер Тереза Мей обяви предсрочни избори на 8 юни тази година, предава в. „Гардиън“.

„Току-що председателствах среща на кабинета и се съгласихме, че правителството трябва да насрочи парламентарни избори за 8 юни,“ каза тя в изявление, за което „Даунинг стрийт“ съобщи изненадващо и без да уточнява темата.

Предвид незавидното състояние на опозиционната Лейбъристка партия това означава, че консерваторите на Мей могат да спечелят още по-убедително мнозинство и да управляват до май 2022 г. Така ще се сформира и правителство, което да води преговорите за напускане на ЕС и да контролира страната в първите години, след като това реално се случи. Междувременно всички социологически проучвания от последните седмици дават убедителна преднина на консерваторите и сочат, че при предсрочен вот те биха спечелили мнозинство от над 100 места в парламента с 650 депутати.

Мей подчерта, че кабинетът има „правилния план“, за да договори най-добрите условия за излизането на Великобритания от ЕС, но ѝ е необходимо и политическо единство в Лондон, за да постигне това. Решението ѝ идва по-малко от месец след като тя официално уведоми европейските институции, че страната ѝ напуска съюза. В речта си тя увери, че предсрочният вот няма да се отрази на графика на преговорите и отделянето от ЕС.

Мей обясни, че британците имат нужда от стабилност, която кабинетът ѝ успява да им даде, но също така „трябва да решат“ кой искат да е лидерът им на изборите и е взела решението с неохота, но за да даде възможност на избирателите да го направят. „Трябва да премахнем риска от несигурност и нестабилност,“ каза тя, цитирана от „Ройтерс“.

„Страната се обединява, но не и Уестминстър,“ където „има разделения“, добави тя и обясни, че предизвиква всички партии в парламента да приемат предложението за избори като „предизвикателство“. Тя припомни, че лейбъристите в последните седмици заплашват, че ще гласуват против сделката, която ще се постигне с ЕС за напускането на Великобритания.

Първи реакции

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин каза близо половин час след изявлението на Мей, че приветства решението и добави, че страната ще предложи „истинска алтернатива на правителство, което не успя да изгради страната наново“. Либералдемократите също обявиха, че ще подкрепят предложението, а лидерът им Тим Фарън призова всички, които искат да „избегнат ужасяващ твърд Брекзит“, да „запазят Британия като част от общия пазар“ и „страната да остане обединена“, да гласуват за партията им.

Депутатите ще гласуват дали да одобрят провеждането на предсрочния вот в сряда, предава Би Би Си. За да се отхвърли действащият закон, който дава на парламента фиксиран мандат и определя като дата за избори първия четвъртък на май на всеки пет години, ще е нужно мнозинство от две трети (или 434 депутати) в Камарата на общините. Консерваторите и лейбъристите имат съответно 330 и 229 депутати, което означава, че предложението се очаква да бъде прието.

Междувременно изявлението на Мей коментира и шотландският първи министър Никола Стърджън, според която изборите дават на Шотландия възможност да „препотвърди мандата си“ за избор какво бъдеще иска. През март по предложение на Стърджън парламентът в Единбург поиска от Лондон да проведе втори референдум за независимост. Според шотландския политик Мей „грешно си е направила политическите сметки“ с решението изборите да се проведат по-рано.

Сред първите чуждестранни реакции беше тази на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който написа в Туитър, че е провел „хубав телефонен разговор“ с Мей за предстоящите предсрочни избори.

Първи коментари

Досега Мей категорично отхвърляше възможността да се проведе извънреден вот, след като бе избрана за лидер на консерваторите и премиер на мястото на подалия оставка Дейвид Камерън. Тя неколкократно е изтъквала, че Великобритания има нужда от период на стабилност след референдума за Брекзит. В едно от интервютата си, цитирана от в. „Гардиън“, тя отбеляза, че вотът е изложил на показ „разделението в страната“ между проспериращите и онези, за които страната не работи добре, и че ще се бори, за да реши проблемите на последните.

„Поне засега новината не изглежда негативна“, коментира Саймън Дерик, ръководител на глобалните анализи към Bank of New York Mellon в Лондон. „Предполагам, хората го възприемат като възможност Тереза Мей да получи по-солидно мнозинство. Политически това е напълно оправдано и би трябвало да донесе повече стабилност в периода веднага след напускането на ЕС.“

Запитан дали забавянето на британската икономика би могло да е сред мотивите за изненадващия ход на премиера, Филип Шоу, главен икономист в Investec, коментира: „Това вероятно е било фактор в смисъл, че макар формалните преговори по член 50 би трябвало да приключат през май 2020 г., вероятно все още ще сме във фаза на „постепенно прилагане“ (на договореното), което ще е индикация, че ще има значителна несигурност относно подробностите за това какви ще са търговските перспективи“. Съгласно Договора за ЕС преговорите, вече стартирани от Лондон на 29 март, би трябвало да приключат за 2 години, т.е. в края на март 2019 г.

Думите на Тереза Мей са „огромен политически заден ход“, след като и тя и други представители на партията ѝ отхвърляха идеята не само в името на стабилността и за да градят имиджа ѝ като човек, който си държи на думата, отбелязва Би Би Си в първия си анализ по темата. „Мнозина в Консервативната партия вярваха, че има много малък шанс лейбъристите да наберат сили до 2020 г. [когато би трябвало да са редовните избори], че могат да останат на власт дотогава и отново да получат значително мнозинство.“

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *