Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес

Над 40% от семействата не искат интернет вкъщи

Около 40% от българските семейства нямат необходимост от компютър вкъщи и не искат интернет, сочат данните от наблюдението на домакинските бюджети на Националния статистически институт.

С компютри разполагат 52.1% от българските домакинства (59.2% в градовете и 32.1% в селата), като малка част ползват служебни. Интернет връзка в жилището имат 51.9% от домакинствата. В градовете домашен интернет има в 59.0% от жилищата, а в селата – в 31.9%.

Автомобили притежават по-малко от половината от българските домакинства – общо 49.5%. Над една трета – 35.2% смятат, че нямат необходимост от лека кола, докато 4.1% имат поне две. Не могат да си позволят да купят и поддържат автомобил по финансови причини 14.6%, сочат данните от изследването.

От предметите за дълготрайна употреба най-разпространен е телевизорът – притежават го 99.1% от домакинствата, а 25.7% имат по два и повече телевизора. На второ място по разпространение е хладилната техника – 98.7% от домакинствата в страната (99.0% в градовете и 97.5% в селата) имат хладилник и/или фризер.

Без телефон (стационарен или мобилен) са 1.7% от домакинствата. Само стационарен телефон имат 6.4%, а 56.2% – само мобилен (преобладават тези с два и повече мобилни телефона). Двата вида телефони (стационарен и мобилен) притежават 34.9% от наблюдаваните домакинства.

Приблизително поравно се разпределят семействата, които притежават климатик, тези, които нямат финансова възможност да си купят и тези, които не смятат, че им трябва.

Девет от десет семейства живеят в жилища, построени преди 1990 г., като две трети (72.3%) са изградени в периода 1961 – 1990 година. Гаражи имат 21.5% от домакинствата в страната (18.1% в градовете и 31.2% в селата).

Данните са получени от тримесечното наблюдение на домакинските бюджети. Наблюдението е репрезентативно, като се използва случайна извадка от домакинства. Обикновено домакинство образуват две или повече лица, които живеят в едно жилище или в част от жилище, хранят се заедно и имат общ бюджет, независимо от това дали имат роднински връзки помежду си. Домакинство е и едно лице, което живее самостоятелно, храни се отделно и има свой отделен бюджет.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *