Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Art&Show Изборът на редактора

Ideas On Fire – TED лекция с Енджи Касабие

На 23 април, от 10ч, в Rainbow Plaza, ще бъде изнесена мотивиращата TED лекция „Ideas On Fire“ на световно известната диетоложка Енджи Касабие. Една различна лекция, след която и вие няма да сте същите! На лекцията ще разберете, защо е важно да се храните правилно и здравословно и, че всъщност това не е никак трудно за постигане. Ще разберете още какви са хранителните режими на клиентите на Енджи Касабие – звездите Бритни Спиърс, Джейсън Стейтъм, Силвестър Сталоун, Робърт Де Ниро, Джон Траволта, Жан Клод Ван Дам, както и царски семейства от Арабските Емирства.

Енджи Касабие е родена в Бейрут на 1 ноември. Учила е в „Интернешънъл Колидж IC“- Бейрут“. Енджи Касабие учи в „Инглиш Академи“, а след това записва висше образование – „Медицина“. В момента д-р Енджи Касабие е асистент в „Катедра по хигиена, медицинска екология и хранене“ в Медицинския университет. Паралелно с това защитава магистратура и докторантура във Вашингтонския университет със специалност „Диететика“.През 2014г защитава докторантура в Спортна Академия София (PhD).

През 2006 г. Енджи създава първата компания в България за здравословно и диетично хранене – AND DIET. Иновативният подход и вкусните здравословни менюта много бързо прочуват младата диетоложка и днес сред нейните клиенти са много популярни личности. Името й стана парола в артсредите у нас

TED (на английски: Technology Entertainment and Design) е световна поредица от конференции, собственост на частна фондация с нестопанска цел, създадена, за да популяризира „идеи, ценни за разпространяване“. TED е основана през 1984 г., като еднократно събитие и конференцията се състояла ежегодно от 1990 г. в Монтерей, Калифорния. От 2005 г. до 2009 г. бяха връчени три награди TED на стойност $100,000, за да помогнat на своите победители да реализират избрано желание да промени света. От 2010 г. е променен процесът на избор, само един победител е избран, за да се гарантира, че TED увеличава максимално своите усилия за постигането на желанието на победителя. Всеки победител разкрива желанието си на главната годишна конференция.

От юни 2006 г. лекциите са предлагани за безплатно гледане онлайн под лиценза на Creative Commons чрез TED.com. Към ноември 2011 г. над 1050 лекции са достъпни безплатно онлайн. До януари 2009 г. те са гледани 50 милиона пъти. През юни 2011 г. гледаемостта възлиза на повече от 500 милиона, отразяващи все по-нарастващата световна аудитория.

До голяма степен, първоначалният акцент на TED бил технология и дизайн, съобразен със Силициевата долина, като център на тежестта. Сега събитията се провеждат в Лонг Бийч и Палм Спрингс в САЩ и в Европа и Азия, и предлагат разговорите на живо. Те се отнасят до все по-широк кръг от теми, в рамките на изследвания и практика на науката и културата. На лекторите са дадени максимум 18 минути, за да представят своите идеи по най-новаторския и ангажиращ начин по който могат. Минали водещи включват: Бил Клинтън, Джейн Гудол, Малкълм Гладуел, Ал Гор, Гордън Браун, Ричард Докинс, Бил Гейтс, Салман Хан, Джил Болти Тейлър, основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин, както и много нобелови лауреати. Настоящият уредник на TED е британския компютърен, бивш журналист и издател на списание, Крис Андерсън.

Цена на билетите: 20 лв. на място или на онлайн на https://tedxyouthacsofia.wixsite.com/tedx-2017

Бояна Бояджиева

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *