Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Здраве Изборът на редактора Най-четени Общество

Варицелата – най-разпространената неконтролируема инфекциозна болест у нас

Най-разпространената неконтролируема инфекциозна болест в България е варицела. Това каза пред журналисти проф. Татяна Червенякова, директор на Специализираната болница за активно лечение на инфекциозни и паразитни болести по време на семинар, посветен на ваксинопрофилактиката.

В страните с въведена имунизация срещу варицела се наблюдава намаляване на болестта, но все още сред медицинската общност няма единодушно мнение по отношение на ваксината, допълни тя.

Тревожното е, че в следствие на варицела много бързо може да се развие пневмония и дихателна недостатъчност, а белият дроб изглежда като „прояден от молец“, каза още проф. Червенякова и допълни, че понякога е невъзможно да се овладее състоянието на пациент с варицела.

Тя посочи, че и в момента в болницата има няколко възрастни пациента, заразени с варицела и изрази личното си мнение, че подкрепя въвеждане на препоръчителна ваксина срещу болестта.

Нивото на имунизационния обхват в България срещу грип е ниско, отчете епидемиологът проф.Мира Кожухарова и посочи, че той не е достигал повече от 5%. По думите й 5-10% от възрастните и до 30% от децата се заразяват с грип. Всяка грипна епидемия води след себе си „опашка“ от пневмонии, както и от увеличаване на смъртността сред уязвимите групи от населението.

Ваксината срещу грип в България е препоръчителна и се купува от пациента. Хората не са достатъчно информирани както за имунизирането срещу грип, така и за самото заболяване, допълни още проф.Кожухарова.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *