Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Свят

Французите си избират нов президент

Франция избира днес нов президент на страната. Гласуването, от чийто резултат зависи и бъдещето на Европа, вече започна, предадоха световните агенции. Около 47 милиона избиратели се очаква да гласуват в около 67 000 изборни секции, охранявани от над 50 000 полицаи.

Кандидатите са 11. Ако на днешния тур не бъде избран победител, на 7 май ще се състои балотаж.

Последните социологически проучвания затвърждават прогнозите за оспорвана надпревара между четирима от претендентите. Това са центристът Еманюел Макрон, крайнодясната Марин льо Пен, консерваторът Франсоа Фийон и левият кандидат Жан Люк Меланшон.

Президентските избори се провеждат при засилени мерки за сигурност след атентата на булевард „Шанз Елизе“ в Париж отпреди няколко дни.

Във Франция държавният глава се избира на всеобщи преки избори с мажоритарен вот в два тура. Президентът има право на най-много два мандата от по пет години.

За да бъде избран, кандидатът трябва да получи абсолютно мнозинство от подадените гласове, без значение каква е избирателната активност. Ако това не стане на първия тур, двамата кандидати с най-високи резултати отиват на балотаж. От въвеждането на тази избирателна система през 1962 г. досега никой кандидат не е печелил изборите още на първи тур.

Новоизбраният президент ще встъпи в длъжност най-късно на 14 май, когато изтича мандатът на настоящия държавен глава – социалиста Франсоа Оланд.

Гласоподавателите избират между 11 кандидати. Според социологическите проучвания фаворитите са четирима. Кандидатът на крайнодесния „Национален фронт“ 48-годишната Марин льо Пен, 63-годишният Фрнасоа Фийон от дясната партия „Републиканците“, 39-годишният Еманюел Макрон от центристката партия „Напред“ и 65-годишният кандидат на радикалното ляво движение „Непокорна Франция“ Жан Люк Меланшон. Зад тях в сондажите остава кандидатът на социалистите Беноа Амон.

Останалите кандидати са борците за национален суверенитет Никола Дюпон-Енян, Жак Шеминад и Франсоа Аслино, троцкистите Натали Арто и Филип Путу и депутатът Жан Ласал.

Близо 47 милиона гласоподаватели са включени в избирателните списъци, като 1,3 милиона са извън Франция. Изборните секции отварят в 8.00 ч. местно време (9.00 ч. бълг. време) и ще затворят в 19.00 ч. В някои от големите градове секциите ще останат отворени до 20.00 ч.

Френските закони не позволяват публикуване на резултати, освен тези за избирателната активност, преди края на изборния ден в 20.00 ч., за да не се влияе на избирателите.

Над 50 000 полицаи и жандармеристи, както и 700 военни ще се грижат за реда в изборния ден. За първи път във Франция се провеждат избори при извънредно положение. То бе обявено след атентатите на 13 септември 2015 г.

Тероризмът и сигурността на гражданите, както и излизането от Европейския съюз бяха водещи теми и по време на предизборната кампания. Изборите във Франция се смятат за изключително важни, защото изходът от тях може да определи не само бъдещето на Франция, но и бъдещето на целия Европейски съюз.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *