Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Най-четени Политика Последни новини Правителство

Министър Павлов остави на парламента въпроса с „Газпром“

България ще изготви национално становище по антимонополното дело на ЕК срещу Газпром след дебат в парламента. Това стана ясно от изявлението на служебния министър на енергетиката Николай Павлов след среща, инициирана от служебния премиер Огнян Герджиков за запознаване на следващия премиер с проблема.

Павлов увери, че 4-ти май не е краен срок за представяне на такова становище. Министър Павлов информира, че държавните дружества в енергетиката са изготвили своите становища по така предложените ангажименти на „Газпром“ по делото с ЕК.

„В детайли запознахме участниците докъде сме стигнали. Длъжен съм да кажа, че държавните дружества са готови със своето становище. Искам да кажа също така, че срокът 4-ти май не е преклузивен. Тоест от там насетне може да се надграждат становищата“, заяви Павлов.

По отношение на дружествата и на поетите ангажименти от страна на „Газпром“ той уточни, че има доста неясноти. „Самите дружества са подготвили въпроси, които ще бъдат изпратени на ЕК най-късно до края на работния ден, чакаме отговор и ако се наложи, ако не получим в срок необходимата информация ще поискаме удължаване на срока, тъй като информацията не е достатъчна.

Предложените ангажименти от страна на Газпром, в частност са факт в договорите на Булгаргаз Булгартрансгаз и БЕХ. Ние приемаме за позитивни така направените предложения, но искаме да бъдат разширени, за да можем да защитим интереса на дружествата и на държавата. „Ще инициирам дебат в парламента, защото за изготвяне на национална позиция е нужно всички парламентарно представени групи да бъдат запознати и да има общо становище. До края на седмицата ще бъда изслушан в парламента“, заяви Павлов.

Теменужка Петкова заяви, че за нас е важно да запазим позициите на България като транзитен център и да защитим в максимална степен позициите на страната посредством възможността за последващи преговори с „Газпром“ и предоговаряне на много по-добри условия и цени за доставката на природен газ.

Теменужка Петкова адмирира желанието на служебния енергиен министър за иницииране на дебат в парламента. Тя също подчерта, че срокът 4-ти май е инструктивен. Според нея, не е налице риск България да загуби своето право и в последствие да добавя и да допълва своето становище.

Трайчо Трайков заяви, че като експерт и като представител на Нова република е удовлетворен от решението за дебат в парламента. По думите му това ще даде възможност на по-широка експертна общност да се включи с вижданията си за българската позиция, която трябвало да защити три стратегически цели – едната свързана с цените, втората със свободата и гъвкавостта на пазара и третото е с мястото на България като център на транзитни потоци.

Стана ясно още, че българската страна в лицето на Булгаргаз няма забрана за износ на природен газ. Павлов заяви, че за да се стигне до договаряне на нова цена трябва да се извърви целия път по предоставяне на коментари от страните, разглеждането им от ЕК, приемането им и правно обвързване с „Газпром“. След това в 10-седмичен срок заинтересованите страни започват преговори с „Газпром“.

Министър Николай Павлов припомни, че от юли 2016 г. има подписани протоколи от страна на България, Гърция и „Газпром“. Той коментира, че те са за кратък период и се преподписват. По думите му, с новите ангажименти, които предлагат „Газпром“ ще се постигне дългосрочно решение по този въпрос.

Третият пункт е по отношение на отказ от претенции към български контрагенти по отношение на Южен поток. „Тук с подписването на окончателното инвестиционно решение, ние сме го решили този въпрос – 2012 г.“, увери той.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *