Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

Масово даряват кръв за Даниел, ударен от волтова дъга

Състоянието на 14-годишното момче от Варна, което пострада при опит за селфи върху локомотив и образувала се волтова дъга, е стабилно, но тежко.
Това каза по bTV директорът на Военноморската болница доц. д-р Ивайло Въжаров.

В събота 14-годишният Даниел Костов започва да се катери върху локомотив, който му е харесал за снимка. Даниел се качил върху локомотива и протегнал ръка с телефона си, за да си направи снимка. Удрят го 25 хиляди волта напрежение и се чува силен гръм.

Детето е с над 60% изгаряния и е в медикаментозна кома. Тъй като му се преливат по няколко литра плазма на ден, има спешна нужда от кръв.

„Даниел прекара спокойно нощта, в стабилно състояние, но изключително тежко състояние. Има нужда от кръвна плазма. Вливат се по няколко литра плазма на ден. Всичко се прави по правилата. Надяваме се, че ще успеем да го спасим”, коментира и за Нова доц. Ивайло Въжаров.

Той предупреди, че след тежките изгаряния може да се развият инфекциозни усложнения.

Всеки, който желае, може да дари в кръвния център във Варна, както и в останалите центрове в Североизточна България – в Русе, Силистра, Добрич, Шумен. Кръвната група няма значение, като желаещите само трябва изрично да кажат, че даряват за Даниел Георгиев Костов.

„От кръвния център ми казаха, че за един ден толкова много дарители не е имало от 40 години”, заяви лелята на момчето Мария Георгиева.

За последните две години шест деца са станали жертва на волтова дъга, докато са играли върху вагони и локомотиви в опит да си направят селфи, съобщиха от БДЖ.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *