Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

КАТ отчита успехи, след като вече не се отнемат точки за неправилно паркиране

С промените на санкциите за паркиране на пешеходна пътека, кръстовище или спирка на градския транспорт в много малки градове проблемът е почти решен, каза днес по БНТ началникът на Пътна полиция комисар Бойко Рановски. От началото на април, за подобно провинение не се съставят актове, което води и до загуба на контролни точки, а се налага само парична глоба.

Тази промяна позволява за подобни нарушения да се съставя електронен фиш, като за доказателство може да се използва снимка, направена от камерите в колите на пътната полиция. Според комисар Рановски, именно многото изпратени глоби за кратко време са дисциплинирали шофьорите в малките населени места.

В София обаче още не се усещал ефект от нововъведението. Началникът на Пътната полиция изрази мнение, че магистралите са достатъчно покрити с камери – мобилни и стационарни, за да бъдат глобени почти всички шофьори, каращи с превишена скорост.

Комисар Рановски обяви още, че в сравнение със същия период на миналата година до момента има 30 по-малко загинали по пътищата. Притеснителен обаче бил скокът на инциденти с пешеходци с фатален край, като само този месец има 18 жертви.

Всяка седмица пътната полиция залавя около 400 души, които шофират без книжки. Според комисар Рановски на провинения като това, както и на карането след употреба на алкохол, може да се противодейства с масови проверки на пътя. За момента обаче нямало как той да е постоянен, заради недостига на служители. В страната има дирекции, в които 30% от местата за пътни полицаи не били заети, уточни Бойко Рановски.

Попитан, дали пътната полиция може с по-активна работа да помогне на шофьорите, при придвижването покрай празнични дни, той уточни, че се прави всичко възможно в тази посока, но просто пропускателната способност на пътищата и особено на обходните маршрути на най-натоварените участъци, е слаба.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *