Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

Изтеглят некачествено гориво от бензиностанции

Под ръководството на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари към ГДБОП, са извършени специализирани проверки на 10 обекта за търговия с енергийни продукти на територията на София и областите Пловдив, Перник, Хасково и Кюстендил.

Изтеглят над 1000 литра некачествено дизелово гориво от един от обектите.

Запорирани са над 38 000 литра енергийни продукти и са иззети над 5000 лв. оборотни средства от обекти. Контролни мерки са предприети и към данъчен склад, от който е установено, че са закупувани и разпространявани горива без да е внесена банкова гаранция – задължително изискване на чл. 176в от Закона за данък върху добавената стойност.

Контролните действия бяха предприети след индикация за некоректно данъчно поведение на три търговски вериги, стопанисващи бензиностанции, както и за техни контрагенти – доставчици на горива, за които са установени данъчни задължения в общ размер на повече от 350 000 лева.

В хода на проверките, обезпечени от служители на Столичната и областните дирекции на МВР, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и експерти от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“, са установени нарушения на Закона за измерванията и на изискванията за осигуряване на пожарна безопасност на обектите.

На една от бензиностанциите е открито допълнително електронно устройство, което не е описано в схемата на обекта. Със съдействието на Междуведомствения център на ГДБОП е осигурено присъствие на експерти от Българския институт по метрология, които след оглед са констатирали, че електронният блок служи за манипулиране на постъпващата информация към приходната агенция.

След доклад в Окръжна прокуратура Пловдив е образувано досъдебно производство по чл.234в от НК по описа на Областна дирекция на МВР – Пловдив.

Две от контролните държавни служби са предприели и административни санкции – съставени са три акта за установени административни нарушения и един протокол за задължително предписание. Отдадено е и писмено разпореждане.

От Главна дирекция „Контрол на качеството на течните горива“ към Метрологичната агенция се извършва лабораторен анализ на качеството на разпространяваните горива в търговската мрежа.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *