Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Здраве Изборът на редактора

Светът губи $3 трлн. годишно заради трудови злополуки и болести

4% от световния БВП се губи годишно заради трудови злополуки и професионални болести. Това прави 3 трлн. долара, огромна сума, която световната икономика губи, тъй като не са взети всички мерки в глобален мащаб и продължаваме да допускаме увреждане на живота и здравето на работниците.

Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на пресконференция по повод Световния ден за безопасност и здраве при работа.

160 млн. души са болните от професионални болести в света.

Всяка година 2 300 000 работещи губят своя живот.

144 000 календарни дни са загубени миналата годила заради трудови злополуки и аварии. Те са с 13 000 по-малко спрямо 2015 г.

Социалният министър Гълъб Донев постави въпроса дали всеки от нас, всяка организация, всяка институция, отговорна за безопасността в работата, са свършили своята работа.
„Има все още какво да се направи. Всички ние сме длъжници на работещите“, коментира той.

Донев подчерта, че превенцията е най-евтиният инструмент в борбата с трудовите злополуки и професионалните болести.

„Има намаляване на броя на регистрираните трудови злополуки през 2016 г. спрямо 2015 г., в това число и на трудовите злополуки, завършили със смъртен край“, посочи управителят на НОИ Бисер Петков.

14 трудови злополуки с летален изход у нас са регистрирани за първото тримесечие на годината, отчете той. Според Петков все още не можем да говорим за трайна тенденция на намаляване на трудовите злополуки и тези, които приключват със загуба на човешки живот.

Ежегодно над 50 млн. лв. от бюджета на държавата се насочват за изплащане на парични обезщетения и инвалидни пенсии.

Румяна Михайлова ИА „Главна инспекция по труда“ изрази притеснението си, че най-много са злополуките в сферата на строителството и добивната промишленост.

В края на пресконференцията КНСБ връчи отличия за безопасни условия на труд на УМБАЛ „Александровска“, „Загорка“ АД и 105-о училище „Атанас Далчев“.

Поднесени бяха венци и цветя на паметната плоча пред сградата на КНСБ.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *