Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора Най-четени Последни новини

Убийствата в София са намалели през 2016 г., но опитите за убийство са скочили двойно

рез 2016 г. Столичната полиция е регистрирала по-малко убийства в сравнение с предходната година, за сметка на това двойно са се повишили опитите за умишлено умъртвяване. Това показва статистика на СДВР, представена от шефа ѝ Младен Маринов пред общинския съвет. Той се похвали, че престъпността през миналата година като цяло е спаднала в сравнение с 2015 г.

В полицията в София за 2016 г. са регистрирани 16 убийства, което представлява спад спрямо предишната година, когато са били отчетени 19.

От 16-те регистрирани убийства столичните полицаи са успели да заловят девет извършители. Опитите за убийство обаче са се увеличили точно два пъти – 22, при 11 през 2015 г. Запазва се тенденцията на по-голям процент на разкриването на извършителите при опит за убийство – девет са били установени през 2015 г., а 18 през 2016 г.

Двоенен е ръстът и на регистрираните престъпления за умишлено причинени тежки телесни повреди през миналата година в сравнение с предходната, когато са били пет. От десетте причинени умишлени повреди през 2016 г. столичната полиция е разкрила извършителите на пет. За сметка на това има спад в регистрираните блудства и изнасилвания. Според Наказателния кодекс блудство е всяко действие с цел да се възбуди или удовлетвори полово желание без да има съвкупление. При него извършител може да бъде както мъж, така и жена, за разлика от изнасилването, чиито автори по определение са само мъже.

Докладът на Маринова показва още, че и през 2016 г. най-честите престъпления са тези срещу собствеността – над 72 %,

докато тези против личността, сред които е и убийството имат „несъществен дял от общата престъпност – 3.9 %“. Интересен факт в полицейската статисктика на престъпните деяния против собствеността е , че през миналата година нито едно длъжностно лице не е хванато в кражба. Повече четете тук.

Иначе от данните на СДРВ се разбира и, че през 2016 г. с около 1.7 % са се увеличили общо задържаните – за всички видове престъпни прояви.

Част от задържанията са били в хода на полицейски акции за противодействие на незаконната миграция. Освен това през миналата година столичните полицаи са охранявали повече обществени прояви. Което се обосновавало с увеличението на мероприятията с декларативен и представителен характер през 2016 г.

Дирекцията на МВР в София се похвали още с това, че е реагирала на повече от 100 хиляди сигнала, от които 1.6% за нарушаване на нощната тишина.

„Именно тези нарушения продължават да се явяват бич за обикновения гражданин и проблемът отново фокусира вниманието на обществото върху работата на униформените служители“, пише в доклада на шефа на СДВР. Мерките за ограничаването на нощния тормоз се изразяват, видно от доклада, в събирането на данни в информационен масив за установяване на случаи на поворно или последващо нарушение. Има и разпореждане за „безкомпромисно прилагане на законовите санкции спрямо провинилите се лица“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *