Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Здраве Красота & Здраве Общество

До 2020г. всеки втори у нас ще е с алергия

До 2020г., всеки втори у нас ще е развил някакъв вид алергия, прогнозираха днес специалисти на събитие по повод световния ден на астмата.

Освен това до 45% от алергичните пациенти, не знаят за съществуването на алергията им, тъй като им се дават грешни диагнози. Между 20 и 30% от българите са засегнати от алергичен ринит, който пък е ключов фактор за развитието на астма и ако се хване в ранен стадий може да бъде регулиран. Астмаците у нас са в рамките на средното за Европа – до 15 на сто от населението, сподели алергологът в Александровска болница и представител на Българското дружество по алергология доц. Мария Стаевска.

Най-разпространената причина за астмата е именно алергичният ринит, който се проявява при около 40% от астматиците. Проблем е обаче, че здравната каса не го реимбурсира, а поема лечението чак след като е развита астмата.

астма1

Доц. Стаевска препоръча на родителите, да оставят децата си в естествената им среда- близо до растения и животни, тъй като трябва да се изгради здрава имунна система.

Асоциация на българите боледуващи от астма, алергия и ХОББ (АББА), заедно с „Грийнпийс“-България и екологично сдружение „За Земята“ ще отбележат деня с кампанията „Дишай свободно“ в столичния парк „Заимов“, където ще бъдат демонстрирани и уредите на „Грийнпийс“ за измерване на замърсяването на въздуха.

астма2

„Чистият въздух е право на всеки човек. А хората, живеещи с астма, алергия и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) са първите граждани, ощетени от мръсния въздух. Почти месец след като България беше осъдена за замърсения въздух, а в София се очакват работещи и бързи мерки срещу изключително високите нива на фини прахови частици, гражданските организации се обединяват за един по-чист въздух“, съобщиха организаторите на кампанията.

Ния Берова

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *