Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество Последни новини

Слагат камери в детските ясли в София

Столична община подготвя процедура за въвеждане на видеонаблюдение във всички общински детски ясли в София.
Идеята е камери да записват със звук и картина всичко, което става в помещенията на детските заведения, с изключение на тоалетните. Това съобщи във Фейсбук зам.-кметът по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов.

Записите ще се пазят в продължение на 1 месец, а директорът на съответната детска ясла ще има непрекъснат достъп до камерите, за да може да следи работата на своите подчинени и ситуацията в групите.

От всички 24 общински детски ясли в София, в една вече има въведено такова видеонаблюдение, след съгласие от страна на родителите.

След излъчен репортаж в тв предаване за оказван словесен тормоз над деца от ясла в София, с моя заповед бяха поискани писмени обяснения от директорката и служителките в яслата, чиито гласове са записани в репортажа, пише Барбалов.

Медицинската сестра, която се е държала грубо с децата вече е уволнена, а на директорката на детското заведение е наложено административно наказание заради неупражнен контрол.

В дирекция „Здравеопазване“ бяха извикани директорите на всички детски ясли в София.

На срещата аз и д-р Моника Чеуз, шеф на дирекция „Здравеопазване“, им припомнихме изискванията към работата в яслите – упражняване на строг контрол над персонала, непрекъснати срещи и търсене на съдействие от страна на родителите при проблем с адаптацията на децата и т.н. Обсъдени бяха опциите за покритие на видеоконтрола в яслите, посочва още Дончо Барбалов.

Д-р Чеуз разговаря с Кремена Крумова, представител на фейсбук група „Майките на София“, която внесе уведомление за протест с надслов „Не на насилието в детските ясли, градини и училища“.

Исканията на майките са именно за въвеждане на видеоконтрол в детските ясли и градини, дисциплинарни наказания за преподаватели или служители, които са упражнили насилие, увеличаване на броя на медицинските сестри и педагозите в групите и др.

Д-р Чеуз е готова в деня на протеста да разговаря отново с протестиращите майки. На срещата ще бъде поканен и представител на дирекция „Образование“, която отговаря за общинските детски градини.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *