Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

Русия блокира китайската социална мрежа УиЧат

Китайският интернет гигант Тенсент изрази „дълбоко съжаление“ заради блокирането на популярното му приложение за изпращане на съобщения УиЧат в Русия.
„Руските регулатори искат доставчиците на онлайн услуги да се регистрират“ по специфичен начин, „но УиЧат не е интерпретирал (текстовете) по същия начин“, обясни пиарът на Тенсент (Tencent) Чжан Цзюн. Той допълни, че компанията е в контакт с руските власти, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Тенсент „не е доставил необходимите информации и контакти, за да бъде регистриран от компетентните органи“, съобщи за китайската държавна агенция Синхуа представител на руския регулаторен орган Роскомнадзор.

УиЧат (WeChat) има 889 милиона потребители в света по данни от края на 2016 година.

Приложението позволява да се изпращат текстови и гласови съобщения, да се споделят снимки и видеа, да се правят покупки и да се плаща на търговци със смартфона чрез електронен портфейл. Не е ясно колко потребители има то в Русия.

От септември 2015 г. в Русия действа закон, според който социалните мрежи, платформите за съобщения и търсачките, независимо дали са руски или чуждестранни, трябва да складират личните данни на своите руски потребители в сървър в Русия, чието местонахождение трябва да бъде съобщено на руските власти.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *