Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Последни новини Свят

Унгария оспорва в Съда на ЕС квотите за бежанци

Унгария е подала в Съда на ЕС искане да се отмени решението на вътрешните министри от 2015 година за задължителни квоти за разпределяне на бежанци.
Това посочва министърът на правосъдието на Унгария Ласло Трочани в интервю за австрийския „Пресе“, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

По думите на Трочани, делото ще започне да се гледа на 10 май. Будапеща оспорва решението, прието с мнозинство на среща на вътрешните министри на страните от ЕС през септември 2015 година за разпределянето на над 100 000 мигранти, временно настанени в Гърция и Италия, според квоти във вътрешността на ЕС.

Унгария е изложила в 10 аргумента позицията си защо според нея това решение е противозаконно, допълва Трочани. Той поясни, че ако страната му изгуби делото, то ще приеме това решение.

Европейската гранична служба Фронтекс трябва да има правомощия да извършва депортиране на нелегални мигранти в цяла Европа, посочва още в интервюто си за „Пресе“ унгарският министър на правосъдието.

Според него основният проблем на миграционната политика на ЕС е съществуващата практика на разселване на мигранти според квоти, определени от Еврокомисията, и неефективните мерки по депортирането на нелегални мигранти.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *