13.07.2024

Мъж и жена загинаха в района на връх Малък Купен

Двама туристи – мъж и жена, загинаха при преход в района на връх Малък Купен в Стара планина, съобщиха от Планинската спасителна служба. Те са се подхлъзнали по заледен склон, паднали са и са починали от нараняванията си. С тях е имало още една жена, която е измръзнала и е в шок, но няма опасност за живота й.

В събота мъж и две жени са тръгнали от хижа „Амбарица“ към хижа „Добрила“, но се объркали и вместо към хижата, се отправили към връх Ботев, разказва дежурният в ПСС Тервел Тотев.

В района на връх Малък Купен една от жените се е подхлъзнала, паднала, а мъжът тръгнал след нея, за да види как е. Той също се подхлъзнал и си счупил крака. Другата жена е прекарала цялата нощ в планината, след което към 9.30 часа в неделя е стигнала до хижа „Добрила”, разказва Тотев.

Планинските спасители получили сигнала за загубилите се туристи в 6.00 часа сутринта в неделя и организирали акция за издирване на хората.

Телата на двамата са открити от техен роднина преди и около обяд в неделя.

Подобри инциденти не са рядкост през пролетта. Случват се при слизането по северните склонове на планините, каза Тотев. Тези склонове все още са зимни, има сняг и преспи. При отрицателни температури, каквито са били вчера вечерта – около 0 градуса, се получава подсичане и хората се подхлъзват, защото не са подготвени и ходят с неподходящи обувки. Дори и обувките да са подходящи, при липса на „котки” подсичането на леден склон почти винаги води до подхлъзване, което в този сезон е опасно, тъй като преспите са с камъни отдолу и това води до тежки поражения.

Туристите трябва да се съобразяват с метеорологичните условия в планините, където температурите все още падат под нулата. Ако има мъгла, не трябва да се избира маршрут във високите части на планините. Туристите трябва да са добре екипирани и да тръгват на преход със заредени телефони, съветват планинските спасители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *