Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Политика

Цветанов: Патриотите искаха да съм МВР министъ

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи, че Обединените патриоти предложили пак да е вътрешен министър, но той бил по-нужен на парламентарната група.
Най-вероятно отново ще бъде и председател на вътрешната комисия в Народното събрание, каза самият той пред bTV.

Цветанов коментира и изненадващото назначение на Валентин Радев за вътрешен министър. Според него бившият зам.-министър на отбраната в първия кабинет на Бойко Борисов има нужния капацитет да се справи със залегналите в управленската програма задачи, а освен това е и запознат с проблематиката като бивш член на вътрешната комисия в парламента.

„Имахме един много интересен разговор с г-н Борисов, като си говорихме по тази тема, когато имаше предложение на Патриотите аз да бъде вътрешен министър“, разказа Цветанов.

По думите му двамата дискутирали въпроса как ще се работи в парламент с 80 депутати от БСП и 26 от ДПС и как ПГ на ГЕРБ, която той председателства, трябва да продължи да бъде сплотена и да намира успешно подкрепа за своите инициативи от другите партии.

Така от „тази голяма резервна скамейка” бил изваден Валентин Радев.

Цветанов подчерта, че в програмата на кабинета има „много сериозни акценти за подобряване на услугата „Сигурност” на българските граждани” – назначаване на още униформени служители, така че да има във всяко населено място, нарастване на броя на разследващите полицаи до 8000, нови коли, по-големи лимити за гориво.

Ще се поддържа и тясна връзка и с частните охранители, които ще работят по нов закон.

По темата със съдебната реформа Цветанов отхвърли обвинения на лидера на „Да, България” Христо Иванов, че новото правителство ще се задоволи само с имитация на дейност. По думите на ексминистъра новият правосъден министър Цецка Цачева ще имитира реформа, а Екатерина Захариева, която стана външен министър, ще замазва в Брюксел.

„Нека не бъркаме реформите и личните амбиции на когото и да било. Иванов предпочете да прави личен политически проект”, отбеляза зам.-председателят на ГЕРБ.

Цветанов потвърди, че ГЕРБ ще внесат законопроект за мажоритарна избирателна система, заради която шоуменът Слави Трифонов протестира пред парламента.

„Ние сме го коментирали и сме се съгласили с тези 2,5 млн., които са гласували на референдума. В момента общественото одобрение не е много позитивно, хората искат личности, искат пряк избор. Няма парламентарна група, която да има подобна електорална подкрепа”, каза той.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *