Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Политика Правителство

Мария Габриел е българският кандидат за еврокомисар

Евродепутатът Мария Габриел е българският кандидат за еврокомисар, реши правителството. Тя беше официално представена от министъра на външните работи Екатерина Захариева. „За мен тази номинация е израз на доверие и отговорност. Благодаря на правителството“, каза Мария Габриел.

Вицепремиерът Екатерина Захариева представи номинацията на евродепутата с думите: „Излъчваме най-силната кандидатура за български еврокомисар“. „Мария Габриел е европейски депутат от 2009 г. Тя е била член в Европейския парламент на някои от най-важните комисии, откъдето много е помагала на България“, каза още Захариева и отбеляза, че като евродепутат Габриел има най-много разкрити офиси в България.

Процедурата предвижда във вторник, 16 май, Мария Габриел да има първо интервю с Жан Клод Юнкер, а след този разговор ще бъде определен ресорът й. След това ще се проведе изслушване в Ервопейския парламент.

Премиерът Бойко Борисов информира председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за решението на правителството да издигне кандидатурата на Мария Габриел, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.  В писмо до Юнкер Борисов припомня, че темата е обсъдена между двамата в телефонен разговор в петък.

„С радост мога да Ви съобщя, че днес – още на първото си заседание, българското правителство взе решение да номинира за този пост Мария Габриел. Благодарение на нейните професионални качества и дългогодишен опит в Европейския парламент съм убеден, че Мария Габриел ще има важен и стойностен принос към работата на Комисията”, посочва министър-председателят.

Той изразява очакване да обсъди възможно най-скоро с председателя на ЕК номинацията и да получи неговото съгласие, както предвижда Договорът за ЕС.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *