Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

Над 15 000 евро пенсия ще взема Франсоа Оланд

В понеделник Франсоа Оланд се присъединява към бившите френски президенти – Валери Жискар д’Естен, Жак Ширак и Никола Саркози, и ще получава внушителна пенсия.
Това пише в. „Фигаро“, цитиран от БТА. По закон от 1955 г. бившите президенти на Франция получават месечно, колкото държавен съветник, или 5164 евро след удръжките.

Към тази първа пенсия може да се прибавят 14 000 евро на месец преди удръжки, ако Оланд реши да е член на Конституционния съд, както и различните пенсии от предишни заемани длъжности.

В случая на Оланд той би трябвало да получава общо малко над 15 000 евро месечно след удръжки.

Сумата е сбор от четири различни пенсии – като бивш президент на Републиката (5164 евро нетни), бивш депутат (6208 евро), бивш съветник в Сметната палата (3473 евро) и бивш председател на департаментален съвет (235 евро).

Право на апартамент, кола, охрана

Като всички бивши президенти, Франсоа Оланд ще получи обзаведен служебен апартамент, с двама души обслужващ персонал, както и служебна кола с двама шофьори. Към това се прибавят двама полицаи денонощна охрана и седем сътрудници за текущи дела.

Все пак приет през октомври 2016 г. по инициатива на Оланд указ предвижда постепенно намаляване на броя на сътрудниците след петата година от напускането на Елисейския дворец. Освен това в бъдеще експрезидентите вече няма да се возят безплатно в държавните железници.

Поисканата от Оланд реформа е резултат от продължителни спорове около огромните разходи за бивши президенти.

Депутатът социалист Рене Дозиер е изчислил годишната сума на материалните разходи за тримата живи бивши държавни глави Жискар д’Естен (3,9 милиона евро), Ширак (2,4 милиона евро) и Саркози (3,3 милиона евро) – близо 10 милиона евро.

В тази сума не влизат пенсиите им на бивши президенти, нито заплатата, която получава Валери Жискар д’Естен като член на Конституционния съд.

Дозиер смята, че реформата на Оланд трябва да бъде доразвита и да се прекратят всякакви материални издръжки на бившите президенти пет години след края на мандата им.

„Фигаро“ отбелязва още, че новият президент Еманюел Макрон, ако не бъде преизбран, ще започне да получава пенсия на 44-годишна възраст.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *