Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Пирински: Левицата ще бъде критична към българския еврокомисар

Социалистите в Европейския парламент ще имат критично отношение при изслушването на българския кандидат за еврокомисар, издигнат от Европейската народна партия.
Това допуска евродепутатът от БСП Георги Пирински. По непотвърдена информация за поста днес се очаква правителството да номинира Мария Габриел, евродепутат от ГЕРБ.

„Ще оценяваме от гледна точка на позициите, които огласихме от началото на годината по основни въпроси, че е нужна дълбока промяна в Европейския съюз. Доколкото кандидатурата ще бъде от онези, които не споделят такова гледище, като Европейската народна партия, нашето отношение ще бъде критично“, каза по БНР Пирински.

„Ние ще търсим възможности да дадем позитивна преценка на едни, или други конкретни стъпки, с които евентуално би се ангажирала. Да речем в областта на кохезионната политика“, добави евродепутатът от левицата.

Евродепутатите имат само консултативна роля при назначаването на еврокомисарите. Междуинституционално споразумение обаче задължава председателят на Еврокомисията Жан Клод Юнкер “сериозно да се съобрази“ със становището на парламентаристите преди окончателно да предложи даден кандидат за поста, отбелязва БНР.

Кандидатурата на българския еврокомисар ще бъде обсъдена и номинирана на първото заседание на правителството днес. Ангажимент за това пое премиерът Бойко Борисов пред председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер в разговора им миналата седмица.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че новият български еврокомисар „трябва да бъде жена“. Такива били очакванията в ЕК и добре било да е евродепутат, което означава опит в европейските институции.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерна Захариева каза, че ресорът на новия еврокомисар най-вероятно ще бъде дигитализация.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *