Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Най-четени Общество Последни новини

Учителските заплати ще се увеличават според постигнатите цели

Увеличението на учителските заплати не е на калпак, а според изпълнението на целите за по-високо качество и задържане на децата в училище. Така министърът на финансите Владислав Горанов коментира пред журналисти обещаното увеличение възнагражденията на учителите от новата учебна година. Той участва във форум за изпълнението на Европейския фонд за стратегически инвестиции, организиран от Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), предаде news.bg.

Горанов коментира, че парите за учителските заплати ще дойдат от бюджета. Според финансовия министър увеличението би могло да бъде и малко над 15%.

„Все още продължават анализите, тъй като ми се иска от първия момент, от който започне да се прилага политиката за увеличение на възнагражденията в системата на средното образование, да се приложат диференцирани подходи, свързани със задаването на цели за по-добро качество на образованието и задържането на децата в училище, а не на калпак“, посочи Владислав Горанов.

Той увери, че имаме по-добра събираемост на приходите. „Надяваме се с новия екип от хора, които вкарахме в приходните администрации – Георги Костов, Бойко Атанасов, да можем още по-добре да координираме работата на приходните агенции“, коментира още той.

Относно увеличението на минималните пенсии, Владислав Горанов заяви, че то като цяло не съответства на модела, по който е изградена пенсионната система. Горанов заяви, че увеличението на пенсиите зависи от обективни фактори в икономиката, свързано с инфлацията и увеличението на осигурителния доход. Парите за пенсиите щели да дойдат от преизпълнение на приходите от осигурителни вноски в бюджета на държавното обществено осигуряване.

Финансовият министър отново застъпи тезата си, че няма да се наложи актуализация на държавния бюджет. Парите за увеличение на пенсиите няма да са за сметка на системата на енергийно подпомагане. Тя ще бъде адаптирана към новите размери на минималните пенсии за осигурителен стаж и възраст.

„Ако се наложи някакво допълнение спрямо някаква сума, е възможно те да дойдат от икономия на разходи и трансфери от централния бюджет“, каза още Владислав Горанов.

Финансовият министър потвърди прогнозата на премиера Бойко Борисов за по-висок растеж и призна, че заложеният растеж е според по-консервативни прогнози.

„Имаме потенциал за по-висок растеж от този, който очакваме. Вижда се и в прогнозите на различни финансови институции“, коментира той.

Относно евентуалния ресор на номинираната за еврокомисар Мария Габриел – „Дигитализация“, Горанов коментира, че представителите на отделните държави в ЕК са преди всичко европейски комисари и изтъкна, че който и да е ресор за България ще бъде добър.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *