Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора Последни новини

Осъдиха Карбовски за дискриминация

Софийският районен съд (СРС) осъди журналиста Мартин Богданов – Карбовски за преследване като форма на дискриминация, извършено срещу правозащитник.
Радослав Стоянов е служител на Българския хелзинкски комитет (БХК), откъдето съобщиха за присъдата.

Пред Дир. бг адвокат Маргарита Илиева уточни, че известният журналист е осъден на 1500 лева глоба за неимуществени вреди и освен това трябва да плати 580 лева разноски по делото.

Причина за присъдата е излъчен на 12.01.2014 г. по TV7 епизод от „Предаването на Карбовски“. Откъс от него е посветен на Стоянов, който става обект на оскърбления и подигравки заради сигнал до Комисията за защита от дискриминация (КЗД) срещу Карбовски за женомразка статия, уточниха от правозащитната организация.

Гости на водещия в студиото били Ангел Джамбазки от ВМРО и актьорът Андрей Слабаков, които също участвали в атаките срещу Стоянов, тъй като срещу тях също са предприемани правни действия от него и БХК за дискриминация.

„Докато събеседниците хулят и се подиграват на Стоянов, на видеостена в студиото продължително време се излага в увеличен размер образът му и се повтаря името му“, подчертаха от БХК.

Съдът обаче е установил, че Карбовски злепоставя името и образа на Стоянов в обществото, представяйки правозащитната му дейност като „подмолна“, а него – като „доносник“. Водещият атакувал и сексуалната му ориентация, използвайки израза „гейове-фашисти“.

Магистратите са отхвърлили довода на Карбовски, че не трябва да носи отговорност за изявленията си, тъй като Стоянов е обществена личност и следва да има по-голяма търпимост към обществена критика.

Според съда обаче, дори и да е така, това не води до извод, че свободата на словото е неограничена по отношение личността на Стоянов – тази свобода подлежи на ограничения, когато руши правата и доброто име на другиго съгласно Конституцията.

Решението на съда подлежи на обжалване.

Решението е прецедент, тъй като за пръв път българският съд установява акт на преследване като форма на дискриминация, подчертаха от БХК.

Оттам уточниха, че сигналът на Стоянов до КЗД, заради който Карбовски го е атакувал, е бил за женомразката реч. Заради това той бе осъден през 2015 г. да плати 600 лева глоба за неимуществените му вреди. Осъдил го и да публикува диспозитива на осъдителното решение за своя сметка в ежедневник по избор ищеца, както и да се въздържа от всякакво по-нататъшно преследване спрямо него.

Радослав Стоянов: Днес със слово, утре с юмруци

Спечелилият делото коментира:

„Преследването и потисничеството над маргинализираните групи в обществото – сексуални, етнически и верски малцинства – е във възход. Основно оръжие в тази битка са изопаченията, лъжите и откровените обиди срещу всеки, който защитава тези групи. Тези, които искат да възпроизвеждат омраза, стереотипи или потисничество, обясняват как те са жертви и как нацията трябвало да стане велика отново.

Зад този параван обаче вършат това, което върши всеки насилник – малтретират. Днес със слово, а утре може и с юмруци. Историята е показала, че двете ги дели само крачка. Затова считам, че днешната победа не е малка. Насилниците не трябва да се хвалят и величаят, а да се наказват“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *