Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Политика Последни новини

70 служители ще работят в министерството на Лиляна Павлова

Седемдесет служители ще работят в новото Министерство за българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Лиляна Павлова става председател на Съвета.
Седалището на ведомството е в административната сграда на Националния дворец на културата. Това предвижда устройственият правилник, публикуван за обществено обсъждане.

В политическия кабинет на министъра за българското председателство влизат шестима души. Новото министерство ще разполага със звено за вътрешен одит, инспекторат и финансов контрольор.

За двете основни дирекции, които ще работят по подготовката и провеждането на председателството, са предвидени 42 работни места.

Министърът за българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Лиляна Павлова беше определена за председател на Съвета по европейските въпроси към Министерския съвет, съобщиха от правителствената пресслужба.

Освен това тя ще представлява страната ни на заседанията на Съвет „Общи въпроси“, когато темите са свързани с ротационното председателство на ЕС.

Титулярният представител на България на тези заседания ще е вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя ще представлява страната и в Съвет „Външни работи“, като ще отговаря и за внасянето в Министерския съвет на позициите за заседанията на Европейския съвет.

Вицепремиерът Томислав Дончев пък ще участва в заседанията на Съвет „Общи въпроси/Кохезионна политика“.

Временната работна група към Съвета по европейските въпроси, която отговаря за изготвянето на позиции и участието на българската страна в преговорите за оттегляне на Великобритания от ЕС, се преобразува в постоянна. Това се налага заради навлизането на преговорите за Брекзит в същинска фаза.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *