Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Най-четени Общество Последни новини

Българска институция ударена от международната хакерска атака

Българска институция е станала жертва на международната хакерска атака, съобщи БНР. За случая вече са уведомени службите, работещи срещу престъпленията в интернет в МВР. За момента от МВР не потвърждават официално новината, нито се съобщава коя е ударената от хакерите институция.

По случая вече работят и в ГДБОП и в ДАНС, където има отдели за борба с интернет измамите и хакерските атаки. Още вчера от Главната дирекция за борба с организираната престъпност отправиха съвети към гражданите у нас и институциите какво да правят за да не станат жертва на хакерските атаки.

Очаква се мащабната хакерска атака от петък да се разрази с нова сила днес, предупреди по-рано директорът на Европол. Според Европол кибератаката от петък е засегнала най-малко 100 000 организации в 150 страни. Експерти смятат, че трябва да се очакват нови версии на вируса, а размерът и икономическата стойност на вредите от петъчната атака са неясни.

Президентът на „Майкрософт“ Брад Смит изглежда мълчаливо призна извода, до който вече достигнаха много изследователи – че за атаката е използван инструмент, създаден от американската Агенция за национална сигурност, изтекъл в интернет през април.

По-рано главният секретар на МВР Младен Маринов посъветва – при поява на подобни атаки да се подават сигнали.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *