Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора Най-четени Общество Последни новини

Започват масови проверки за качеството на дограмите

Започват масови проверки на влаганите продукти в строителството. Това съобщават от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Инспекциите са във връзка с началото на активния строителен сезон. Те ще стартират с предлаганите на пазара дограми.

Целта на проверките е да се установи дали влаганите продукти отговарят на изискванията на европейските норми. Ще се проверяват както производителите на дограми, така и строителните обекти, на които те се поставят. Най-често несъответствия се констатират при стъклопакетите. Поради тази причина миналата година бе проведена спецакция, която бе фокусирана върху тях. При акцията са проверени 333 броя различни по размери стъклопакети и са издадени 16 заповеди на 16 производители за спиране разпространението на всичките несъответстващи продукти.

ДАМТН е председателствала заседание на Групата за административно сътрудничество към Европейската комисия по прилагане на регламент за строителни продукти. На него е обсъден контролът в тази област, както и мерки за постигане на по-голяма ефективност.

Експертите на ДАМТН са запознали европейските партньори с контрола, който в нашата страна се извършва на различните строителни продукти.

1947 проверки на строителни материали са направени през миналата година. Установени са 18 продукта, които не съответстват на европейските хармонизирани стандарти. 164 пък са тези, за които се е наложило да се предприемат коригиращи действия от страна на производителя. Обект на проверка са били сухи смеси, топлоизолации, стъклопакети и други.

От ДАМТН посочват, че по време на работната среща са разгледани и въпроси по прилагането на Регламент 305/2011/ЕС. По време на закрита сесия представителите на надзорните органи са обсъдили различни специфични теми, с които се сблъскват контролните органи в работата си. След това са обсъдени дейностите на Надзор на пазара на строителни продукти с цел осигуряване на продукти, отговарящи на изискванията за влагане в строежите и подобряване ефективността на надзорните органи.

От ДАМТН уточняват, че за втори път тази година са поели председателството на Група за административно сътрудничество към Европейската комисия. Участие са взели 44 представители от 24 страни членки на ЕС и присъединени страни, от Европейската комисия, както и от българското Министерство на регионалното развитие и благоустройство и неправителствени организации.

Заседанието е председателствано от главния директор на Главна дирекция „Надзор на пазара“ в ДАМТН Мирослав Йотов. Председателството на групата е за период от две години.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *