Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора Най-четени Общество Последни новини

Рекордно са нараснали разходите за болнични

Огромно е нарастването на болничните до третия ден, които са за сметка на работодателя, същевременно са скочили и разходите на НОИ за тези обезщетения.
Това съобщава днес „Сега“, цитирайки, данни получени от Националния осигурителен институт и Българската стопанска камара.

За 6 години броят на болничните дни за сметка на работодателя се е увеличил със 120 процента.

А НОИ миналата година е изплатил 446 милиона лева за обезщетенията от четвъртия ден нататък. Това са рекордни разходи от 2009-а, откакто има публични данни за тези обезщетения.

През 2010 г. първото правителство на ГЕРБ въведе като антикризисна мярка правилото работодателят да плаща първите дни от болничните, припомня „Сега“. Целта беше за да се разтовари НОИ от тези разходи и да има повече контрол върху използването на тези обезщетения.

Мярката даде резултат в първите две години от въвеждането й, като НОИ наистина регистрира намаление и на броя на дните, и на сумите. След това обаче от 2012 г. разходите на осигурителния институт тръгнаха стремглаво нагоре, въпреки че огромни разходи останаха и за работодателите.

Почти всички видове обезщетения са вкарали осигурителния институт в преразход, показват предварителните данни за изпълнението на бюджета за 2016 г. Общо за обезщетения са платени 1,4 милиарда лева

Най-сериозно като дял е превишението на обезщетенията за безработица. Към края на миналата година са платени 390 милиона лева, което е с 20% над плана за годината.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *