Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

София да е втори Брюксел за Източна Европа

София – втори Брюксел за Източна Европа. Това предлагат от Инициатива „Граждани за София“. Димитър Димитров от инициативата обяви на пресконференция, че идеята е след края на председателството през юни 2018 г., София да продължи да играе важна роля на център в региона. Това може да стане като привлече на своя територия представителства на различни институции като ООН и ЮНЕСКО, например.

Димитров настоя, че в рамките на правомощията на президента Румен Радев е да повдигне дебата за това каква България искаме да бъдем. Според него е редно да се изготви доктрина за това каква България искаме да бъдем, която да бъде съгласувана и отстоявана по време на председателството.

„Редно би било не България да е граница, а да е инициатор на нещо, което може да ни извади в една по-нормална позиция по отношение на Източна Европа. Българският президент е редно да постави пред българската общественост този въпрос“, подчерта Димитър Димитров.

По думите му президентът трябва да изисква българското правителство и парламент да излязат с доктрина каква България искаме да бъдем. Когато започне председателството, да бъде заявено може ли България и страните, които не са членки да говорят за една Източна Европа. Според Димитър Димитров след тези 6 месеца на председателството е важно да се повдигне въпросът може ли София да продължи да играе ролята на „втори Брюксел“ за Източна Европа.

„Още повече името на София не случайно се свързва с мъдрост. Не е ли това пътят, по който да бъдат поставени чисто човешките проблеми. Всички живеещи в източната част на Европа да заработим в една симбиоза, човешка среда и взаимоотношения и да създадем голямата част от българите да могат да се върнат и да намерят среда, в която наистина да помагат за развитието на тази Източна Европа“, коментира той.

Димитров настоя за нов модел на управление на София, като половината от местните данъци и такси да остават за съответния район. Той възрази срещу административното делене на София, като изтъкна, че целта й е да възпроизвежда повече чиновници.

Димитър Димитров обяви като втора задача към президента – подготовката и провеждането на нови местни избори.

Третата задача, която поставят гражданите, е определянето на паметен знак, монета, плакет, който да бъде даден на всеки българин във връзка с председателството. На него да бъде изписано, че на тази дата София е станала домакин на Председателството. Стойността на този знак можел да бъде 1000 лв., като с получаването му щяло да започне преброяването на България. Димитров попита какво са 8 млрд. лв. , след като 3 млрд. се подаряват на КТБ.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *