Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора Най-четени

Телефонни измамници все още живеят в лукс в отнетите им къщи

Телефонни измамници живеят в домове, купени или построени с парите от излъгани възрастни хора, разкрива Нова.
Къщите на някои от осъдените мошеници са били отнети в полза на държавата. Оказва се обаче, че са иззети само на хартия, показва разследване на Тина Ивайлова. Репортерът посети т.нар. „квартал на богатите” в Горна Оряховица, за да види, че семействата на престъпници продължават да живеят в къщите, които вече не би трябвало да им принадлежат.

Домът на Никола Николов е оценен за над 200 000 лева. А Комисията по отнемане на незаконно придобитото имущество я конфискува още преди три години, заедно с друго имущество на Николов – на обща стойност 380 000 лева. Той е осъден за телефонни измами още през 90-те години. Но условно. Имуществото му е отнето едва през 2015 г.

Съседите на Николов споделят, че и до днес семейството му се прехранва с този вид дейност. Оказва се обаче, че вече няколко години държавата не може да намери купувач за къщата. Проведени са шест търга. А по закон бившите собственици могат да живеят в дома си, който уж е отнет, срещу символичен наем.

На метри от дома на Николов е къщата на брат му – Злати Николов. Той също е осъден за телефонни измами. Сочен е за тартор на телефонните измамници в Горна Оряховица. Къщата е отнета и продадена на търг миналата година. Не е ясно кой е новият собственик. А предишният и семейството му живеят в друга къща, залепена до отнетата.

Къщата на Атанас Парушев също е отнета в полза на държавата. Собственикът вече не е между живите, но близките му все още живеят в конфискувания имот.

Между присъдата и отнемането на имуществото минават поне пет години – време, в което имотите обикновено се стопанисват от осъдените, а и след това, както стана ясно. Време, в което предметът на дейност на осъдените остава неизвестен.

Известно е обаче, че всеки ден нови и нови възрастни хора стават жертва на телефонни измамници. При телефонни измами две жени от Търговище са дали общо 22 800 лева и златни накити, стана известно вчера.

Потърсени за коментар от Националната агенция за приходите отказали да коментират, отбеляза Нова.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *